Toate stațiile serviciului de Ambulanță din țară au fost timp de o oră în grevă de avertisment

O amplă acțiune de protest a angajaţilor serviciului de Ambulanţă din toată ţara a avut loc joi, 28 septembrie, pentru sensibilizarea Guvernului în legătură cu problemele cu care se confruntă angajaţii Serviciilor de Ambulanţă. Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţa” din România (FNSAR) reclamă scăderea veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza Legii 153/2017. Printre situaţiile care duc la scăderea veniturilor, ambulanţierii amintesc pierderea tichetelor de masă în perioada 1 ianuarie – 1 decembrie 2018, precum şi “pierderea totală sau reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase”.

Protestul prin care sindicaliştii FNSAR solicită Guvernului României să le soluţioneze favorabil revendicările, s-a desfăşurat, joi, în intervalul orar 11.00 – 12.00, în toate sediile centrale ale serviciilor publice de ambulanţă din ţată, cu participarea angajaţilor, fără afectarea capacităţii de intervenţie în asistenţa medicală de urgenţă.

Angajații de la serviciile de Ambulanță se tem că, de la începutul anul viitor vor rămâne fără tichete de masă, iar sporurile vor fi reduse. Asta ar însemna o diminuare a veniturilor lor cu aproximativ 75 la sută. De asemenea, o mare problemă o reprezintă parcurile auto care sunt învechite. Majoritatea mașinilor sunt atât de uzate încât multe dintre ele ar fi trebuit date la casat. Trei sferturi dintre ambulanțele din România au mai mult de 7 ani și ar trebui scoase din uz. Sunt județe în care ambulanțele au parcurs chiar și un milion de kilometri. În București sunt 182 de ambulanțe, cele mai vechi din 2001. Dintre ele, 42  ar trebui înlocuite imediat.

De asemenea, se solicită “suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal şi asigurarea bugetului necesar” în contextul deficitului de personal cu care se confruntă serviciile publice de ambulanţă.

Dacă revendicările nu vor fi rezolvate, FNSAR ameninţă că începând din octombrie vor organiza proteste mai ample, greve de avertisment şi chiar grevă generală.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *