Grăsimea corporală pusă în conexiune cu 40% dintre cazurile de cancer

Foto: evz.ro

Cercetările din ultimii ani demonstrează că grăsimea în exces care există în corpul nostru este răspunzătoare pentru apariţia mai multor tipuri de cancer. S-au găsit dovezi solide care arată faptul că există o legătură între obezitate şi apariţia cancerului de colon, de sân, pancreatic sau ovarian.

Nu mai puţin de 11 tipuri de cancer au fost asociate cu stratul de grăsime în exces existent în organismul uman. Este vorba despre cancerul de colon, rectal, endometrial, de sân, ovarian, de rinichi, pancreatic, de cardie, de căi biliare şi anumite tipuri de tumori de esofag şi de măduvă osoasă.

„Cred că acum publicul şi medicii trebuie să acorde atenţie obezităţii pentru că aceasta are legătură cu apariţia cancerului. Oamenii trebuie să înţeleagă că atunci când se feresc de obezitate reduc riscul de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare şi diabet, dar şi a le spune oamenilor să evite să fie supraponderali nu numai că reduce riscul de apariţie a diabetului şi bolilor cardiovasculare, dar şi pe cel de dezvoltare a diverselor tipuri de cancer”, a explicat Marc Gunter, din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului şi coautor al cercetării.

Valoarea indicelui masă corporală (IMC) diferă în funcţie de sexul persoanei. În cazul bărbaţilor, pentru fiecare creştere a IMC cu 5kg/m2, riscul dezvoltării de cancer colorectal sporeşte cu 9%, iar în cazul femeilor care urmează un tratament de substituţie hormonală riscul de a dezvolta cancer mamar de sân după menopauză e mai mare cu 11%. Cifrele sunt mult mai îngrijorătoare în cazul cancerului de căi biliare, riscul crescând cu 56% pentru fiecare 5kg/m2 în plus.

Circa 630.000 de cazuri de cancer, reprezentând aproximativ 40% din toate cazurile de cancer depistate în 2014 în Statele Unite, au fost asociate cu greutatea în exces.

Cercetători americani au constatat că 71% dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi, aceste persoane fiind cel mai mult expuse riscului de dezvoltare a unei serii de tipuri de cancer.

Tumorile colorectale sunt singurul tip de cancer asociat excesului de greutate care a înregistrat o scădere între 2005 și 2014 (-23%), în mare parte ca rezultat al îmbunătățirii metodelor de depistare, potrivit raportului CDC, care menționează că toate celelalte tipuri de cancere din această categorie au crescut cu 7% în aceeași perioadă.

Persoanele având vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani sunt cele mai afectate de toate formele de cancer.

Femeile sunt cele mai afectate — 55% dintre cazurile de cancer diagnosticate la acestea au fost asociate excesului de greutate, comparativ cu 24% la bărbați.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *