Comitetul Helsinki din Ungaria a dat în judecată Guvernul Viktor Orban pentru defăimare şi înşelăciune

Foto: WordPress.com

Foto: WordPress.com

Premierul Ungariei,Viktor Orban,  l-a numit pe omul de afaceri George Soros, 87 de ani, ca principal dușman al Ungariei și a lansat la începutul anului o serie de acțiuni și mesaje vizând discreditarea miliardarului și a numeroaselor ONG-uri pe care le susține financiar.

În temeiul unei legi adoptate în iunie, anumie categorii de ONG-uri, care beneficiază finanțare din afara țării de cel puțin 7,2 milioane de forinți (circa 24.000 euro) pe an, trebuie să se înregistreze în calitate de ‘organizații care beneficiază de sprijin din străinătate’ și să se prezinte în acest fel pe site-urile lor și în presă.

Potrivit acestei legi, respectivele ONG-uri trebuie să furnizeze informații specifice cu privire la finanțarea primită din străinătate, în caz contrar riscând sancțiuni.

Comitetul Helsinki din Ungaria  a considerat că astfel de legi sunt discriminatorii şi abuzive,  făcând cunoscut că nu se va supune exigențelor acestei legi.

Nici Comisia Europeană nu este de acord cu măsurile luate de  Guvernul Viktor Orban şi a trimis Ungariei la începutul lunii octombrie un ‘aviz motivat’, a doua etapă a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra legii ce impune obligații specifice anumitor categorii de ONG-uri.

Tot la începutul acestei luni, guvernul ungar a lansat o consultare populară asupra unui așa-numit ‘plan Soros’ prin care miliardarul american de origine maghiară ar încerca să aducă în Uniunea Europeană milioane de refugiați din Africa și Asia. Zeci de mii de chestionare au fost trimise populației în cadrul acestei campanii.

Unul din cele șapte puncte ale chestionarului afirmă că, HHC (Comitetul Helsinki din Ungaria) care a acceptat să fie finanțat de George Soros, s-a pronunțat pentru relaxarea pedepselor pentru infracțiunile comise de migranți, în raport cu cele aplicate cetățenilor ungari.

Ca replică a acestei acţiuni, Comitetul a respins această afirmație printr-un comunicat, subliniind că luptă de 28 de ani pentru egalitatea în drepturi în Ungaria, iar “faptele sunt prezentate într-un mod fals și înșelător”. Ca atare, HHC a solicitat autorităţilor ungare care au organizat această campanie să își prezinte scuze și să plătească despăgubiri de două milioane de forinți (6.500 de euro)”.

Totodată, HHC a anunţat sâmbătă că a depus plângere în justiție pentru defăimare împotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban pentru conținutul acelui chestionar trimis populației.

“Se pare că organizațiile sprijinite de George Soros fac tot ce pot pentru a-l împiedica pe cetățeanul ungar să își exprime părerea în legătură cu planurile miliardarului”, a declarat agenției oficiale MTI, Csaba Domotor, responsabil al guvernului ungar.

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *