Guvernul lovește iarăși sacul de bani al multinaționalelor

Foto: Romaniatv.ro

Măsurile anunțate joi de către ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, generează un nou val de nemulțumiri în rândul multinaționalelor.

Mișa a anunțat că Guvernul va impozita sumele pe care companiile multinaționale le transferă în străinătate “în încercarea de a-și reduce baza de impozitare”.

“Se introduce directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale — Directiva UE 1164/2016. Multinaționalele care evitau până acum plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru. Se va acorda astfel deducerea limitată a dobânzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate în afara țării de multinaționale în încercarea de a-și reduce baza de impozitare. Vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale și nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme”, a susținut Mișa.

De asemenea, se vizează și confiscarea mijloacelor de transport ca măsură în combaterea evaziunii fiscale.

“E vorba de toate mijloacele de transport — mașină, camion, vapor, avion, tren — utilizate de cei care fac evaziune cu bunuri accizabile în plus față de confiscarea mărfurilor implicate în evaziune”, a punctat ministrul Finanțelor.

Aceste măsuri vin la jumătate de an după ce Guvernul anunțase că urmează să se modifice Codul Fiscal, iar noua impozitare a determinat ca multe multinaționale să scoată salariații în stradă.

Până la intrarea în aplicare a noului Cod Fiscal impozitul pe dividende era de 5 la sută, în timp ce cel pe profit a fost de 16 la sută. Era evident pentru toată lumea că proprietarii multinaționalelor preferau să scoată banii din țară ca dividende și să plătească impozit doar 5 la sută. Când impozitul pe dividende  a devenit 16 la sută, este clar că multinaționalele pierd sume uriașe de bani, de ordinul miliardelor de euro. Desigur, acești bani rămân în România.

Mai este o metodă prin care multinaționalele scot profitul din Romania. De exemplu, în loc să declare profit, preferă să plătească servicii de consultanță de ordinul miliardelor de euro, către firme din țările mamă, multe dintre ele cu același acționar. Practic este o caracatiță prin care banii sunt scoși din România, profitul este diminuat, iar bugetul statului este păgubit cu miliarde de euro.

Este interesant de văzut după aplicarea acestei măsuri anunțate de ministrul Finanțelor, cum vor reacționa multinaționalele.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *