Noile măsuri ale Ministerului Finanţelor îngrozesc agenţiile de turism

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Un proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat în această săptămână, schimbă condițiile care trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în categoria microîntreprinderi, majorând de la 500.000 euro la 1.000.000 euro limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. Toate aceste companii urmează să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe profit.

Întrun comunicat emis de Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România – ANAT, afirmă că cele mai afectate companii vor fi cele care au o marjă brută de profit mai mică de 6,25% sau care înregistrează pierderi, întrucât vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare. Este cazul agențiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime TVA, cheltuieli de funcționare și nu ajung la o rată a profitului de 6,25%.

Patronatul Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România  – ANAT – este organizat în vederea reprezentării și apărării intereselor patronale și profesionale ale membrilor săi, pe plan intern și internațional, a garantării exercitării profesiei în turism și a ridicării nivelului calitativ al activității turistice din România.

ANAT are ca membri activi 500 de agenții de turism, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

ANAT a cerut Guvernului aprobarea unor noi mecanisme de garantare a pachetelor turistice, dar aceasta întârzie să fie dată. , cu toate că normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit să apară până pe 16 octombrie.

Potrivit ANAT, România se află în prezent într-o procedură de pre-infringement deschisă de Comisia Europeană din această cauză.

“La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000 euro, se scade TVA 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de funcționare, cu salariile, chiria, publicitatea) și nu se știe câți bani mai rămân. Va putea o agenție să plătească 10.000 de euro anual? Greu de crezut și puțin probabil”, a declarat Alin Burcea, președintele ANAT.

Potrivit aceleiaşi surse, peste 85% dintre agențiile de turism vor fi afectate de aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri, ceea ce le va pune în situația să renunțe la investiții și la dezvoltarea afacerii.

“Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de până la 1 milion de euro afectează peste 85% dintre agențiile de turism, punându-le în situația să renunțe la investiții și la dezvoltarea afacerii. Industria de călătorii așteaptă din partea Guvernului aprobarea reglementărilor care să corecteze actuala situație a garantării pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri încă de acum un an. Sau să fie propuse măsuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agențiilor, pe care ANAT o cere cu insistență de mai mulți ani”, subliniază sursa citată.

Elena Jula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *