S-ar putea întoarce foaia în cazul “jmecheri” versus polițiști: proiect ce dă polițiștilor dreptul de a folosi chiar forța letală cu cei care îi agresează

Foto: Ziarulunirea.ro

Foto: Ziarulunirea.ro

Începând de joi, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică proiectul pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Proiectul prevede printre altele faptul că poliţistul poate folosi forţa dacă este provocat şi chiar apela la arma de foc, ca ultimă soluţie, în cazul în care are de-a face cu cetăţeni agresivi.

„Poliţistul va reacţiona vizavi de comportamentul cetăţeanului. Există o legătură directă între modul în care poliţistul acţionează în funcţie de modul în care cetăţeanul acţionează la rândul lui. Acest principiu se numeşte cel al reacţiunii şi reacţiunii. Asta înseamnă că atitudinea cetăţeanului va determina atitudinea poliţistului, nu va fi disporporţionată”, a explicat subsecretarul de stat în MAI, Mihai Valeriu.

Potrivit proiectului, mijloacele de constrângere folosite de către poliţişti, nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei şi încetează când scopul acţiunii a fost realizat.

Astfel, relaţia dintre cetăţean şi poliţist poate fi una conformă sau agresivă, în funcţie de comportamentul celui dintâi: cetăţeanul cooperant va primi din partea agentului dispoziţii verbale, cel care dă dovadă de rezistenţă pasivă (de exemplu, refuzul verbal de a se legitima) va fi controlat prin utilizarea forţei fizice. Mai departe, rezistenţa activă a cetăţeanului apare când i se comunică faptul că trebuie dus la secţie pentru legitimare, însă acesta refuză să se mişte, situaţie în care agentul foloseşte tehnici de autoapărare. Dacă cetăţeanul este agresiv, poliţistul poate utiliza mijloace de apărare neletale şi, în final, pe cele de foc.

Lucian Ionescu

 

 

1 thought on “S-ar putea întoarce foaia în cazul “jmecheri” versus polițiști: proiect ce dă polițiștilor dreptul de a folosi chiar forța letală cu cei care îi agresează

  1. Asa ar trebuii sa se intample intr-o tara civilizata. Politistul trebuie sa aiba autoritate iar daca este provocat sa actioneze in consecinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *