Cardurile de sănătate între beneficii și disperare

Foto: Digi24.ro

Foto: Digi24.ro

De obicei se spune că pentru a evolua este necesar să fii deschis noului, să accepți și să utilizezi descoperirile noi ale tehnologiei moderne care ar trebui să ne ușureze munca. Unul dintre dintre cele mai importante proiecte din ultimii ani a fost cardul de sănătate. Acceptat cu reticenţă de medici, în special de cei de familie, și chiar de Biserică, cardul se sănătate a  dovedit că intenția prost  aplicată pune frână sistemului de sănătate, ca și când nu ar fi fost suficiente lucrurile rele care se întâmplă aici.

Sistemul cardului de sănătate a costat peste 87,6 milioane lei fără TVA şi a fost implementat de asocierea HP România şi Novensys Corporation, având ca subcontractant SIVECO România.

De când a fost implementat în sistemul sanitar, acest card  le dă bătăi de cap tot mai mari celor din sistem. Ca să funcționeze doar câteva ore pe săptămână asta nu înseamnă că vine în ajutorul cuiva. Doctorii și pacienţii sunt în pragul disperării.

Însă dacă la început cei mai vocali cu privire la disfuncţionalităţile din sistem au fost medicii de familie, rând pe rând, doctorii din spital şi farmaciştii li s-au alăturat în acest protest continuu faţă de nefuncţionarea platformei informatice a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Chiar dacă admit că sistemul informatic e plin de „bube”,  autoritățile afirmă că sistemul e bun. Între timp, de pierdut au, înainte de toate, pacienţii, iar medicii afirmă, răspicat, că au pierdut şirul zilelor în care sistemele informatice nu funcţionează.  Ziua în care acest sistem informatic funcționează 4-5 ore este considerată deja una norocoasă.

„În continuare nu putem valida serviciile efectuate, nu putem elibera reţete în sistem offline, nu putem face raportarea serviciilor pentru luna octombrie şi nu putem elibera decontul serviciilor efectuate. Ne pierdem nopţile încercând să validăm munca de peste zi şi să urcăm în sistem reţetele eliberate offline”, a explicat  preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), medicul Rodica Tănăsescu.

În lipsa unui contract cu o firmă care să asigure mentenanţa, autorităţile se bazează pe IT-iştii Casei de Asigurări de Sănătate care să resusciteze sistemul informatic.

Nefuncţionarea platformei informatice a generat „un stres de neimaginat oricărui medic obligat să o folosească”, spun şi medicii care lucrează în spitale. „Avem foarte multe cazuri, complicate, pe care nu putem valida din cauză că nu funcţionează cardul de sănătate. Sunt şi pacienţi care îl uită acasă şi nu poţi să îl refuzi, mai ales dacă e venit de la zeci sau sute de kilometri distanţă, adus cu ambulanţă sau cu elicopter”, a explicat profesorul Doina Dimulescu, şefa Spitalului de Urgenţă Elias din Capitală.

HP vrea să asigure mentenanţa la card, dar  a fost pusă sub acuzare de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu.  În ceea ce priveşte mentenanţa softului care gestionează cardul de sănătate, ea nu este asigurată în acest moment de nicio companie, după ce Novensys, firma care câştigase contractul, a intrat în insolvenţă.

Multi pacienți au optat pentru a renunța la card din motive diverse și au solicitat adeverințe de asigurat.  Conform legii,  adeverinţele sunt valabile timp de trei luni, după care se solicită reînnoirea lor. Este destul de incomod, dar sute de mii de oameni încearcă și această variantă. ”Problemele se cunosc, sunt echipamente defecte, sunt în curs de înlocuire, dar aceste echipamente nu se găsesc în ţară. Dacă cu echipamentele existente sistemul nu va fi ţinut în stare de funcţionare, vom apela la prevederile legale, care permit lucrul off-line pentru perioadele de întrerupere. Este o problemă mai complexă a sistemului, care nu va fi rezolvată foarte repede. Problemele acesta au început în data de 10 octombrie, cu cardul de sănătate, apoi au fost afectate şi alte componente. Este vorba de o problemă hardware” a declarat  Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

A promis că problema  s-ar rezolva, totuși, pănă la sfîrșitul lunii octombrie.  La data de 2 noiembrie se anunțase că, în sfîrșit situația s-a remediat. O mare minciună!

Sistemul a funcționat șchiopătat doar câteva ore, după care a ”crăpat” din nou.

„Avem, din nou, aceste probleme. Şi ieri (luni – n.red.) a funcţionat cu mare greutate spre prânz, puţin şi după-amiază, iarăşi cu greutate. Şi vineri au fost probleme, a funcţionat parţial şi, din păcate, o parte dintre serviciile care apăreau validate cu cardul vineri, luni, când am încercat să le urcăm în sistem, apăreau ca fiind nefectuate cu cardul. Riscăm ca acele servicii, peste trei ani, să vină Curtea de Conturi şi să impute şi serviciul, şi reţeta”, a declarat  medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Desigur, acest sistem are beneficiile lui dar cu simpla condiție să funcționeze. CNAS trebuie să conștientizeze că  este vorba de întreaga activitate a sistemului medical, la farmacie, la spital,  la laboratoare, şi la ambulatoriu de specialitate. Și înainte de toate astea sunt oamenii…doar câteva milioane!

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *