Incredibil! Puțini oameni știu despre asta! Există în România! Comuna vasluiană Pădureni este parcă ”decupată” din povestirile ”SF”

Județul Vaslui se știe că este printre cele mai sărace județe din țară. Din cauza sărăciei aproape din fiecare familie de vasluian nu se poate să nu fie măcar un singur membru care să nu fi luat drumul Europei pentru a găsi un loc de muncă ceva mai bine plătit decât în țară. Cei care au rămas, mulți dintre ei, umplu primele pagini ale ziarelor și fac ”deliciul” buletinelor de știri la Breaking News. Totuși, există un loc în județul Vaslui parcă ”decupat” dintr-o altă hartă.

În partea de nord-est a judeţului Vaslui, la 8 kilometri de  Municipiul Huşi, pe valea pârâului Sărata se află comuna Pădureni.  În cele șapte sate care compun acastă comună sunt aproape 5000 de locuitori. Nu este o comună mare dar ceea ce există aici poate să facă invidioși chiar și pe mulți elvețieni care sunt renumiți pentru calitatea lor de buni gospodari.

În sezonul estival, localitatea este plină de turiști, oameni care vin să se relaxeze la sfârșit de săptămâna. Sunt chiar și turiști din străinatate care se delectează cu ceea ce le oferă comuna vasluiană.
Pădureniul are cel mai mai longeviv primar din județul Vaslui și planurile lui de transformare a comunitații pe care o conduce sunt pe termen lung. Temistocle Diaconu (65 ani) ține frâiele comunității din 1990 încoace. Iată, de ce!

Localitatea Pădureni are o piscina de dimensiuni mari, cu sezlonguri, umbrele și un bar, un teatru de vară, un loc pentru echitație, cu ponei și cai, și un parc foarte frumos amenajat, cu foișoare.

În 27 de ani de când este primar, Temistocle Diaconu, este un  ”autodidact”, în sensul că a mai scos capul prin Europa și ce a văzut frumos și care a putut fi făcut la el în comună, chiar a făcut.Au fost modernizati 4,3 kilometri de drum între sate, s-au construit o rețea de canalizare și stație de epurare, încă 7 kilometri de drum în interiorul satelor, trotuare. În comună funcționează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii și un cabinet stomatologic. Școala din Padureni are laborator de informatică și sală de gimnastică.

„Chiar după desființarea CAP-urilor, oamenii au fost înțelepți, nu au distrus nimic, la propunerea mea, și am reușit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înțelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că și-au dat seama că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram”, a povestit Temistocle Diaconu.

De exemplu, s-a zbătut cum a putut și a obținut fonduri printr-un proiect SAPARD. Cu banii obținuți a modernizat drumurile dintre sate. Apoi, cu fonduri europene a reușit să construiască rețeaua de canalizare, stația de epurare, a asfaltat drumurile interioare și trotuarele. Apa în Pădureni a fost adusă cu alți bani, de la statul elvețian. Toate satele au televiziune prin cablu.

Printr-un proiect PHARE, primăria a construit un centru de zi pentru 30 de copii care provin din familii sărace, scopul centrului fiind ca ei să nu abandoneze școala. Aici, ei iau masa de prânz și își fac temele sub coordonarea cadrelor didactice.

Pentru oamenii din sat și nu numai a fost amenajat un parc cu grătare, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, foișoare și mini-terenuri de sport pe care oricine le poate închiria. Motiv pentru o  bere, un mic și un pic de taifas  există pe Terasa Cuibuşor, suspendată deasupra unui pârâiaş, iar în apropiere se află și un cuptor din lut unde sunt coapte plăcinte la zilele satului.

Mobilierul pentru toate spațiile publice nu au fost cumpărate de-a gata. Primarul a cumpărat cherestea și tot de ce-a mai fost nevoie și a apelat la meșterii tâmplari din localitate. Atelierul de tâmplărie modern, utilat ”ca la carte”, a fost construit lângă Primărie.

Ștrandul din Comună a costat 120.000 de lei și a fost gata în 2008. În trei ani de zile investiția a fost deja amortizată pentru că numai din bilete primăria a încasat nu mai puțin de 130.000 de lei. Și, ca într-o adevărată ”stațiune” turistică, serviciile sunt de cea mai bună calitate – cine nu știe să înoate, poate să ia lecții de la un profesor de educație fizică de la școala comunei.

Și tot de la un pădurean cu experiență se pot lua câteva lecții de echitație pe terenul amenajat special cu ponei și cai.

În comună sunt și trei terenuri de sport, cel din Pădureni având tribună cu 400 de locuri şi nocturnă. Iar Teatrul de vară construit lângă un parc modern denumit ”Grădina amintirilor”,  are 1.560 de locuri pe scaune. Aici, se organizează sărbători, cum ar fi Festivalul ”Hora”, unde evoluează ansambluri artistice din zonă și numai.

De exemplu, asociaţia culturală „Ethos“ e cea care adună sub aripa ei atât intelectuali, cât şi oameni simpli.

„Ne-am adunat în această asociaţie toţi cei care suntem pasionaţi de domeniul acesta cultural şi toţi cei care putem face ceva pentru comunitatea noastră: profesori, învăţători, ingineri, medici, preoţi, instrumentişti, chiar oameni simpli“, explică Temistocle Diaconu.

Și, ca să uluiască de tot, pădurenii mai tineri merg la fiecare sfârșit de săptămână la discotecă.  Atenţie, însă! Nu se ascultă manele, nu se fumează în interior, programul se respectă (de la 22:00 la 3:00 dimineaţa), iar scandalagiii primesc cartonaşe galbene (aţi ghicit, tot o idee de-a domnului primar), iar la roşu nu mai intră în discotecă până nu-şi îndreaptă comportamentul.

La Pădureni mulți primari din țară ar trebui să vină și să ia lecții despre ce înseamnă să fii un bun gospodar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *