Ministrul Agriculturii, Petre Daea: ”Urșii trebuie împușcați”!

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Prezent la Ploiești unde a participat la campania pe care a inițiat-o, ”Alege oaia”, ministrul Agriculturii, Petre Daea,  a făcut cunoscută soluția în cazul urșilor care vin în localități după hrană.

“Urșii trebuie împușcați. Omul este cel care trebuie protejat. Nu alegem între om și animal. Să considerăm animalul acolo unde trebuie el să rămână, în spațiul lui, în habitatul lui. E o anumită densitate. Să protejăm oamenii, să nu lăsăm animalele. Care e soluția? Să reducem din ei. Da’ de ce să nu-i împușcăm?!, a afirmat ministrul Agriculturii.

Soluția promovată de  Petre Daea vine ca urmare a atacurilor urșilor asupra oamenilor, semnalate în mai multe localități din țară.

La sfârșitul lunii octombrie, de exemplu, a avut loc o scenă înfricoșătoare când un urs înfometat a atacat o fată de 14 ani și un bărbat de 39 de ani. Fata, împreună cu sora ei geamănă în vârstă de 7 ani au plecat în dimineața zilei de 25 octombrie, spre școală. O femeie, martor la toată scena a povestit despre acest incident:  „Fetele se duceau la școală și de undeva din tufe a sărit ursul direct pe ele. Erau trei fete: două gemene și una mai mică. A prins-o pe una din gemene și a trântit-o la scară. La un moment, un om care își repara ceva la mașină și avea un băț în mână a sărit. Eu strigam la bărbatu-meu să iasă că e un urs pe fată. A lăsat fata și a fugit mai departe și a sărit la un alt om.  Nu am mai văzut bine dar auzeam cum omul strigă. Bărbatu-meu a fugit cu niște bidoane  să facă gălăgie pentru că a zis că nu ai voie să ieși cu pușca, ursul a lăsat omul și a fugit. Fetița e rănită la picior, i-a luat pielea de pe picior, i-a rupt hainele pentru că era pe ea efectiv și pe bărbat l-a zgâriat și pe el. Îl auzeam pe urs cum face. Să-i  împuște. Ce să faci tu ca femeie dacă ieși afară? Copiii se duc la școală, săptămâna viitoare se schimbă ora. Ce siguranță le oferi tu? Îi omoară ca să apere ursul? Ursul cui? Copiii mei s-au speriat în casă de frică. Ai voie să-l împuști? Bărbatul meu e vânător și când am văzut ursul pe fată, asta i-am spus: Ia pușca și împușcă-l și mi-a zis că nu are voie. Cu pușca în casă și ieși afară cu două bidoane la ditamai ursul? Să mă omoare el pe mine“.

Asemenea atacuri au mai avut loc în ultima perioadă  în județul Brașov, în localitățile în Răcădău şi Dârste, dar și în Făgăraş şi Hârseni. Cei din județul Brașov au solicitat Ministerului Mediului derogare pentru a putea împușca 3 urși, responsabili pentru rănirea oamenilor atacați de urși.

Deocamdată, Ministerul Mediului a dat undă verde pentru prinderea și împușcarea a doi urși, în județul Brașov, din Sebeş şi Bârsa. Între timp, cererile pentru împușcarea urșilor care au venit și în alte locațități din țară sunt în curs de analiză.

Autoritățile spun că de vină este numărul prea mare de urși și faptul că nu au mâncare suficientă în pădure. Din păcate, victimele atacurilor animalelor mari de pradă sunt atât animalele din gospodării, cât și oamenii.

Până acum, singura soluție pentru a ține animalele departe este alungarea lor cu ajutorul girofarelor de pe mașinile jandarmilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *