Primarul Antal Arpad și președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, au ”vizitat” Catalonia chiar în ziua referendumului pentru independență

Foto: Covasnamedia.ro

Situația din provincia spaniolă Catalonia a atras cu siguranță atenția tuturor țărilor din întreaga Europă. Desigur, există păreri pro și contra despre cererile de independență ale unor catalonezi, care consideră că separarea Cataloniei de țara mamă le va aduce un viitor mai bun. Dar ceea ce se întâmplă acum acolo, precum și urmările acestei situații, pot fi un precedent periculos pentru multe țări europene. Deocamdată, un lucru este cert și anume: pacea în Spania este grav tulburată prin tensiunile create între cetățenii care până la evenimentele de luna trecută trăiau ca buni vecini și prieteni.
Așa cum spuneam, situația din Catalonia este sub atenta observație și a unor lideri ai unor minorități din diferite țări europene, care poate vor să se inspire de acolo pentru a produce zgomotul și neliniștea socială din Spania. Cum altfel se poate explica faptul că Arpad Antal, primarul din Sfântu Gheorghe, cunoscut ca fiind un susținător al autonomiei “Ținutului Secuiesc” și Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean Covasna, au fost în vizită la Barcelona, în Catalonia, exact în ziua în care s-a desfășurat referendumul pentru independență în provincia spaniolă?
Desigur, cei doi fiind și lideri locali ai UDMR este imposibil de crezut că au plecat fără știrea conducerii centrale a Uniunii. Dacă luăm în considerare că metoda referendumului pentru autonomie a fost încercată deja de UDMR, instanțele românești declarându-o ilegală, atunci se poate lesne intui motivul vizitei la Barcelona a celor doi, mai ales că despre acest lucru UDMR păstrează o tăcere suspectă. Interpretarea cea mai plauzibilă ar fi că Antal Arpad și Tamas Sandor au fost în Catalonia pentru a lua notițe despre cum merg lucrurile acolo.
Asemenea idei ne putem aștepta să le vedem puse în practică de UDMR în perioada următoare, în încercarea de a ațâța populația maghiară din Transilvania și în special pe cea din județele Covasna, Harghita, Mureș, sub pretextul de a cere autonomie pentru această zonă. Nici nu mai contează dacă cererea este acceptată sau nu de către autoritățile române, atâta timp cât se generează scandal între maghiari și români, iar UDMR apare din nou ca salvator al situației și mai forțează o negociere.
Întrebat de un reporter de la un ziar din Harghita despre situația din Catalonia precum și despre cererile UDMR-ului de autonomie, Antal Arpad, cel care le punea în vedere românilor din Secuime că ar putea avea soarta populației sârbești din Kosovo, a răspuns:
“Nu sunt pentru independenţa Cataloniei şi asta pentru că de foarte multe ori am spus că noi (comunitatea maghiară n.r.) dorim autonomie şi nu independenţă. Practic, ceea ce are în acest moment Catalonia ca autonomie ar fi ceea ce ne-am dori şi noi, pentru noi, în Ţinutul secuiesc (…) Totuşi, ce se întâmplă acum (în Spania n.r.) este un lucru bun, în sensul în care acum toată lumea vede diferenţa dintre autonomie şi independenţă. (…) În ultimii 10-15 ani, în Bucureşti, s-a încercat de foarte multe ori să se amestece aceste lucruri, să se spună că e acelaşi lucru, dar acum se vede foarte clar că nu e acelaşi lucru. Catalanii au autonomie şi vor independenţă (…) Al doilea lucru de care ar trebui să ţinem cu toţii cont este că dacă unei comunităţi i se spune în mod constant ‘nu’ de la centru, va veni un moment în care comunitatea aceea va spune ‘da’ şi poate că acel ‘da’ va însemna un lucru rău pentru cei care spun ‘nu’. (…) Niciodată nu duce la nimic bun dacă un centru, în cazul nostru Bucureştiul, iar în cazul lor Madridul, spune nu şi nu la orice ceri tu. Dacă ţi se tot spune ‘nu’, la un moment dat te saturi, cred că este de înţeles. Aşa e şi cu copilul care cere şi nu i se dă, la un moment dat fuge de acasă”.
Și ar mai rămâne întrebarea legitimă, pe ce bani au plecat cei doi reprezentanți ai UDMR, la Barcelona, în Catalonia? Deocamdată, nici Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, nici Consiliul Județean Covasna nu au vrut să răspundă. Ar fi destul de dificil să se afle că ”excursia” ar fi fost plătită de contribuabili…
Eva Kiss