Departamentul de Stat al SUA: ”Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Legile justiției reprezintă încă o temă care a împărțit clasa politică în două tabere, a determinat  mii de oameni să iasă în stradă, a atras atenția forurilor superioare ale UE, a incitat Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii prin luare oficială de poziție și, nu în ultimul rând,  tinde să situeze România pe o poziție nefavorabilă în relațiile economice și politice în raport cu țările partenere. Desigur, echipa guvernamentală are tot dreptul de a face schimbări și în acest sistem, în sensul îmbunătățirii lui și de a veni în sprijinul cetățeanului prin întărirea principiilor statului de drept. Numai că în afară de cei aflați la guvernare în prezent, aproape nimeni nu este de acord cu modificările legilor justiției în forma susținută de inițiatori.

Ambasadorul american, Hans Klemm, prezent la dezbaterile din Parlament privind legile justiției, a declarat că: : “Urmărim foarte atent forma în care vor ieși legile în urma discuţiilor din Parlament. Avem îngrijorări foarte serioase, cel puţin în privinţa propunerilor iniţiale făcute de ministrul Justiţiei.”

Ca urmare, Departamentul de Stat al SUA a publicat pe siteul oficial al instituției o declarație prin care cere României să renunțe la modificarea legilor justiției, care, atrag atenția oficialii americani, “afectează lupta anticorupție și independența judiciară”

“Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică. Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, arată Departamentul de Stat american

Ca reacție la acestă declarație, Florin Iordache a afirmat, în direct la TVR1“Acolo se spune de propunerile ministerului Justiției. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile inițiale ale ministrului Justiției, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența Justiției. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independența justiției. Atâta timp cât asociațiile profesionale care au depus amendamente – Asociația Magistraților, Uniunea Națională a Judecătorilor, Uniunea Națională a Procurorilor  – și le-au susținut. 80 la sută din amendamentele CSM au fost adoptate. Dacă ținem cont de amendamentele acestor asociații nu e bine și înțeleg că pe forumuri cineva face comentarii. Înainte de a face comentarii ar putea să vină și să depună un amendament”, a afirmat Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare pentru legile justiţiei.

În opinia magistraților, însă, contrează afirmațiile lui Florin Iordache deoarece atitudinea majorității membrilor comisiei speciale față de cei care solicită o analiză complexă este ostilă. Mai exact, nu li se acordă cuvântul sau le este limitat timpul.

În plus, sunt criticați când aduc argumente tehnice sau de neconstituționalitate la unele amendamente. Ca urmare, Forumul Judecătorilor cere abandonarea inițiativei actuale și reluarea dezbaterii în cadrul Ministerului Justiției sau schimbarea procedurii de lucru din comisia parlamentară.

La rândul lor, liberalii au anunțat că vor contesta înființarea comisiei speciale privind legile justiției conduse de Florin Iordache și vor cere opinia Comisiei de la Veneția.

O primă reacție la declarația Departamentului de Stat al SUA prin care se cere României să renunțe la modificarea legilor justiției vine din partea vicepreședintelui PSD Lia Olguța Vasilescu.

Ar fi interesant să ne indice ei ce articol slăbește lupta împotriva corupției. Parlamentul e legitim ales și trebuie să legifereze. Dacă e un articol care ar slăbi independența justiției, să îl indice. Altfel, nu poti să spui: cerem să fie retrasă (…). Dacă e pe bază de proteste, cred că ar trebui să protestăm și noi. Văd că americanii sunt îngrijorați că protestează niște ONG-uri. O să protestăm și noi”, a reacționat la postul Antena 3 vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *