Tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord ar putea duce la un război nuclear în orice moment

Foto: csmonitor.com

Foto: csmonitor.com

Coreea de Sud și SUA au organizat un exercițiu militar fără precedent în Peninsulă după ce Coreea de Nord a testat din nou o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-15, capabilă să lovească, orice punct de pe teritoriul continental al SUA.

Exercițiul denumit “Vigilant Ace”, la care participă aproximativ 230 de avioane, între care avioane stealth F-22 Raptor,  alături de 12.000 de soldați americani și 4.000 sud-coreeni, a început luni dimineață și urmează să dureze până pe data de 8 decembrie.

Datorită tensiunilor generate de Coreea de Nord prin testările rachetelor balistice cu încărcătură nucleară, exercițiul militar “Vigilant Ace” prezintă  o dimensiune și intensitate fără precedent, cu scopul de a exercita o presiune militară la adresa Phenianului.

Pentru aceste exerciții, SUA au mobilizat șase avioane “invizibile” F-22 Raptor, nedetectabile de sistemul antiaerian nord-coreean, capabile să atingă o viteză de 2.756 km/oră. Este pentru prima oară când la astfel de exerciții participă simultan șase F-22 Raptor americane în Peninsula Coreeană. În plus, șase avioane “invizibile” ultramoderne F-35A vor participa la aceste exerciții și câteva avioane F-35B staționate în Japonia vor survola Coreea de Sud.

Un grup de bombardiere strategice americane B-1B Lancer va fi trimis cu această ocazie în Peninsula Coreeană pentru a efectua exerciții de bombardare, la fel și șase avioane de război electronic EA-18G, precum și 10 avioane de luptă F-15C și încă 10 avioane F-16.

În cursul acestor exerciții, forțele aeriene ale celor două țări se vor antrena să intercepteze avioane nord-coreene deasupra Coreei de Sud și să se infiltreze în spațiul aerian nord-coreean în caz de urgență pentru a lovi ținte nucleare și balistice, cum ar fi dispozitivul de tractare și lansare TEL.

Sunt prevăzute și exerciții de lovire cu precizie a lansatoarelor de rachete multiple din Coreea de Nord și de prevenire a infiltrării comandourilor nord-coreene pe mare.

“Un astfel de exercițiu este o provocare periculoasă, deoarece sporește tensiunea în Peninsula Coreeană care este în pragul unui război nuclear”, arată partea nord-coreeană, potrivit Fox News.

Ziarul de stat din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, informează că acțiunea “ar putea duce la un război nuclear în orice moment”.

Coreea de Nord a denunțat acest exercițiu, acuzând administrația președintelui american Donald Trump că „dorește război nuclear cu orice preț”, și că această acțiune armată este considerată drept o repetiție a invadării teritoriului său.

În acest context de tensiune, influentul senator american, Lindsey Graham, a apreciat că spectrul unui „război preventiv” se apropie.

În paralel cu exercițiile comune ale Coreei de Sud cu SUA, Agenţia de Apărare antirachetă (MDA), însărcinată cu protecţia SUA împotriva atacurilor cu rachete, caută locaţii potrivite pe Coasta de Vest pentru instalarea unor scuturi noi anti-rachetă, similare cu cele instalate în Coreea de Sud, au declarat doi congresmeni americani. Deciza a fost luată deoarece testele balistice efectuate de Coreea de Nord provoacă îngrijorări cu privire la modul în care America se va apăra în cazul unui eventual atac.

“Este doar o chestiune de locaţie, iar MDA face recomandări cu privire la locurile care îndeplinesc criteriile de localizare, dar şi impactul pe care îl vor avea asupra mediului”, a declarat congresmanul Mike Rogers.

De asemenea, congresmanul H.R. McMaster, la Forumul Naţional de Apărare Reagan a afirmat: ”Coreea de Nord este cea mai mare ameninţare imediată pentru Statele Unite, iar potenţialul unui război între SUA şi Coreea de Nord creşte de la o zi la alta”.

Mai mult, în afara pericolului nuclear din partea regimului de la Phenian, Statele Unite au decis să înscrie din nou Coreea de Nord pe lista neagră a ”statelor care susţin terorismul”.

”Pe lângă că ameninţă lumea cu devastarea nucleară, Coreea de Nord a susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional, inclusiv asasinate în teritoriu străin”, a declarat Donald Trump la Washington.

Faptul că Trump a desemnat Coreea de Nord drept o ţară care sponsorizează terorismul permite Washingtonului să impună sancţiuni suplimentare Phenianului.

Pentru aceasta Administrația de la Casa Albă solicită Chinei să oprească importurile de petrol din Coreea de Nord, idee susţinută de Donald Trump, că un embargo pe petrol “ar fi potrivit în acest moment” pentru regimul de la Phenian.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *