De patru zile un transport cu 200 de porci vii suferă de foame, sete și frig în vama Albița

Foto: Ziare.com

Cu toate că Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui a dat aprobare pentru un transport de 200 de capete porcine spre Republica Moldova, acesta a fost blocat de vameșii țării vecine pentru că au interdicție să primească porci din UE. Curios este că în urmă cu câteva zile, porcii proveniți din același lot, de la acelați furnizor, un crescător de porci din Brașov, au fost primiți fără probleme.
Președintele Asociației Crescărorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP), Dr. Mary Pană, își exprimă îngrijorarea față de modul în care țara vecină înțelege să comunice informații importante în relațiile comerciale dintre România și Republica Moldova – mai ales când este vorba de animale vii!
”Suntem în alertă de două zile pe fondul situției revoltătoare din vama Albița unde s-a blocat un export de porci, fără a se lua în considerare ce se întâmplă cu animalele din camion. Ca urmare, din cauza unui vid legislativ și a unui sistem informatic care nu permite redirecționarea animalelor, circa 200 de porci se află în situația de a muri de frig, foame și sete, cu pierderi însemnate pentru fermierul român. În urmă cu 4 zile același fermier a mai făcut un transport de porci în R. Moldova. Nu înțeleg cum este posibil ca în doar câteva zile porcii proveniți din același lot, de la acelați furnizor să nu mai fie acceptați pentru livrare pe teritoriul țării vecine” — spune Dr. Mary Pană.
Este vorba despre un ordin apărut peste noapte, care nu a fost adus la cunoștința autorităților din România. ACEBOP a contactat toate instituțiile responsabile și solicită intervenția de urgență a domnului Ministru Petre Daea pentru rezolvarea acestui caz fără precedent în istoria comunitară a României. Situația este și mai greu de înțeles cu cât conducerea ACEBOP împreună cu autoritățile din România au încercat să ia legătura telefonic cu factorii responsabili din Republica Moldova, numai că telefoanele acestora sunt închise.
În aceste condiții, o echipă din partea ANSVSA, împreună cu exportatorul, s-au dus la Chișinău să vadă cum reglementează din punct de vedere legal această situație.
”Suntem deja asaltați de întrebări din partea ONG-urilor, pentru că vorbim aici de bunăstarea animalelor și felul în care sunt tratate pe timpul transportului. Fermierul nostru este disperat că nu reușește să înțeleagă ce se întâmplă, animalele fiind blocate între cele două granițe. În același timp, autoritățile române spun că sistemul informatic TRACES nu permite reorientarea animalelor pe traseul spre un abator din România în vederea abatorizării. Până la această oră, nu avem o rezolvare, situația ne depășeste. Știm că animalele au fost totuși descărcate în vama românească. Să nu uităm totuși că sunt porcii României, care se află pe teritoriu românesc” — mai completează Președintele ACEBOP.
Pentru perfecționarea sistemului informatic precum și pentru o mai bună colaborare în acest domeniu între România și Republica Moldova, ACEBOP ajută țara vecină cu fonduri financiare substanțiale.
Lucian Ionescu