Pompieri specializați din Canada au fost chemați pentru stingerea incendiului de la sonda cu gaz din Moftinu Mare, județul Satu Mare

Foto: SpyNews.ro

În noaptea de duminică spre luni un puternic incendiu a izbucnit la o sondă de gaz din localitatea Moftinu Mare, județul Satu Mare. La locul incendiului, care se manifestă violent şi cu flacără deschisă, au fost trimise 22 de autospeciale de pompieri, cu 5 ofiţeri şi 75 de subofiţeri, plus o ambulanţă SMURD. Situația este foarte gravă ținându-se cont că în orice moment se mai pot produce și alte explozii. Cauzele incendiului nu au putut fi stabilite.
Datorită complexității incendiului, pentru stingerea lui au fost chemați specialiști din Canada.
„Există un pericol crescut de explozie în cazul incendiului de la Moftinu Mare şi din această cauză pompierii nu acţionează pentru stingerea incendiului. De asemenea, nu există încă stabilită modalitatea de acţiune post stingere a incendiului, în condiţiile în care un pericol de explozie apare în momentul în care s-ar stinge focul. Se aşteaptă sosirea, marţi după amiază, a unor experţi din Canada care vor evalua situaţia şi vor stabili modul de acţiune şi momentul intervenţiei de stingere. La faţa locului au mai rămas patru autospeciale pentru supraveghere şi asigurarea zonei, fiind trimise înapoi forţele de intervenţie venite de la Bihor şi Maramureş. Dacă s-ar stinge incendiul, gazele ar fi emanate în atmosferă şi s-ar înregistra un pericol de explozie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare, Adriana Pop.
„La un anumit moment incendiu se va stinge, dar în momentul în care se stinge, gazul care continuă să iasă, dacă e orice flacără, poate să ducă la apariția unei explozii, motiv pentru care, după stingere, (pompierii) se vor îndepărta și va veni personalul specializat de la Centrul economic să închidă puțul respectiv”, a declarat Raed Arafat în calitate de coordonator al Dispeceratului pentru Situații de Urgență.
Purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare, maiorul Adriana Pop, a mai spus că toată operațiunea de stingere a incendiului, precum și ceea ce trebuie făcut după aceasta va fi stabilită de către specialiștii canadieni.
„Din momentul sosirii forțelor de intervenție și până în prezent, arderea se realizează violent, cu flacără deschisă. Nu s-a intervenit pentru stingerea incendiului, din cauza existenței pericolului de explozie. Decizia pentru stingerea, respectiv pentru modul de intervenție post-stingere, se va lua după evaluarea făcută, cel mai probabil în cursul zilei de mâine, de experți canadieni solicitați în sprijin de către societatea deținătoare a sondei afectate”, a precizat maiorul Adriana Pop.
Deocamdată, nu s-au înregistrat victime şi nu există pericol de extindere a incendiului la gospodăriile cetăţenilor.
Lucian Ionescu