Coaliția PSD-ALDE reacționează la avertismentul dat de șapte ambasade europene în legătură cu reformele în justiție

Membrii Delegatiei Reprezentantilor Nationali ai PNL au validat, miercuri, cu unanimitate de voturi, propunerea privind candidatura lui Traian Basescu la Presedintie, din partea Aliantei Dreptate si Adevar. In imagine, Teodor Melescanu si Calin Popescu Tariceanu
Foto: Aktual24
Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România au transmis joi un comunicat comun prin care atrag atenţia că modificarea în Parlament a legilor justiţiei, precum şi amendamentele depuse la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de ţara noastră în domeniul reformelor din justiţie.
”Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se arată în comunicat
Acțiunea comună a celor șapte ambasade vine ca o avertizare pentru coaliția PSD-ALDE ca prin această reformă să nu slabească independența justiției şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe această temă.
Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat joi că în ceea ce priveşte modificarea celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia, deoarece legile, aşa cum au fost ele modificate în Parlament întăresc independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, iar factorul politic este eliminat.
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri că are îndoieli că reacţia ambasadelor are loc în cunoştinţă de cauză.
”Mă bucură că ambasadorii statelor UE sunt preocupați, în calitatea de parteneri, de prieteni ai României, de evoluțiile din România. E un aspect pozitiv. Citind această scrisoare și analizând-o, îmi dau seama de două ipoteze care au stat la baza aserțiunilor făcute în această scrisoare. Prima ipoteză pe care nu vreau s-o iau în considerare e o bănuială de rea intenție. Dacă o eliminăm, nu rămâne să fie decât cealaltă care pare a fi rezultatul unei insuficiente informări asupra problemei, adică asupra conținutului legilor care vin să fie în aceste zile votate în Parlament și care vizează chestiuni ce țin de organizarea justiției. (…) Au fost destul de bine prezentate, poate sunt un pic prea tehnice pentru a fi înțelese de persoane fără pregătire de specialitate, mă refer în general, nu la ambasadori, dar cred că toate temerile care, la un moment dat, au fost vehiculate în spațiul public s-au dovedit neîntemeiate. Nu a existat niciun fel de prevedere care să afecteze independența justiției, nu mai vorbim de lupta împotriva corupției, pentru că funcționarea justiției nu are prevederi specifice acestei chestiuni, care sunt incluse în Codurile Penale, pe care noi nu le-am modificat. Ar fi fost normal ca ambasadorii să se informeze mai bine, nu am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lămuriri pe Legile Justiției, le-aș fi dat cu cea mai mare plăcere și aș fi avut toată disponibilitatea pentru discuții lămuritoare în acest sens. Nu-mi rămâne decât să-mi exprim public disponibilitatea ca, de îndată ce-și termină vacanțele de Crăciun, să-i primesc la Senat și să facem o discuție deschisă, onestă, sinceră, iar dânșii să explice pe larg care sunt preocupările, dar pe larg și exact, nu în termeni de aserțiuni de ordin general cum că aceste modificări `ar putea afecta` independența justiției.” a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat, vineri, la scrisoarea transmisă de ambasadele a şapte state europene privind modificarea legilor justiţiei, MAE susţinând că autorităţile sunt deschise pentru un dialog real şi concret cu partenerii europeni şi că vor continua consultările şi cu Comisia Europeană. MAE mai spune că “orice analiză a acestor evoluţii trebuie să ţină cont şi de un dialog cu reprezentanţii din Parlament privind substanţa concretă a modificărilor legislative propuse”. Reacția MAE vine după o întâlnire între Liviu Dragnea și Teodor Meleșanu.
“Am luat notă de poziţia exprimată de cei 7 parteneri şi aliaţi ai României cu privire la evoluţiile din domeniul justiţiei. Reasigurând asupra ataşamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real şi concret cu partenerii noştri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană. Considerăm că orice analiză a acestor evoluţii trebuie să ţină cont şi de un dialog cu reprezentanţii din Parlament privind substanţa concretă a modificărilor legislative propuse. Menţionăm că nicio iniţiativă cu impact asupra cetăţenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări şi comunicări publice organizate de instituţiile abilitate şi de Parlament. Reiterăm că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern”, spune Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă transmis vineri.
Lucian Ionescu