Românii pot opta pentru noile cărţi de identitate începând din 2018

Foto: click.ro

Foto: click.ro

Începând din 2018 fiecare cetăţean al României care are drept de deţinere a Cărţii electronice de identitate (CEI), va putea opta pentru eliberarea unui nou model. Această posibilitate este oferită şi în cazul minorilor, dar la solicitarea părinţilor sau a reprezentaţilor legali.

“Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetăţeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Noua CEI va fi inscripţionată faţă-verso, va conţine data naşterii şi semnătura olografă.

Cerinţa a venit din partea Comisiei Europene care a considerat că tehnologia utilizată la actualele cărţi de identitate este învechită, fiind din anii 1990 şi nu mai corespunde din punct de vedere  a securizări documentelor în contextul combaterii terorismului, al migraţiei ilegale, al traficului de droguri şi de persoane.

Guvernul precizează că noul document de identificare va oferi cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate.

“CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. Noul document de identitate nu va conţine date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate îşi încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărţi electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărţi electronice de identitate se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleaşi condiţii din prezent”, adaugă sursa citată.

Proiectul adoptat de Guvern privind modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români stabileşte inclusiv termene, diferenţiate, de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.

Noua carte de identitate va costa aproximativ 20 de euro, preţ ce va fi suportat de cetăţean, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *