România și Ucraina au făcut primul pas în implementarea Legii Educației privind învățământul în limba minorităților

Foto: romania-actualitati.ro

Foto: romania-actualitati.ro

Cu prilejul vizitei în Ucraina, de la sfârșitul săptămânii trecute, a delegației române condusă de  ministrul Teodor Meleșcanu, la care a participat și ministrul român al educației, Liviu Pop, au început nogocierile pe marginea Protocolului de colaborare între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina pentru perioada 2017 – 2020. Documentul va include prevederi privind garantarea reciprocă a drepturilor lingvistice ale minorităților naționale înrudite de pe teritoriul fiecărui stat.

Întâlnirea a avut loc la Cernăuți iar din partea Ucrainei au participat ministrul Învățământului, Lilia Grinevici, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin precum și alți reprezentanți ai celor două ministere.

În centrul discuțiilor s-a aflat Legea Educației din Ucraina, care este o lovitură asupra identității lingvistice a românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. A fost abordată și problema presei de limba română și căilor de susținere de către statul român a educației în limba română din Ucraina.

Partea ucraineană a promis delegației române că implementarea Legii Educației va avea loc în dialog permanent cu statul român. Totuși în viziunea Ucrainei o poziție de nenegociat constă în necesitatea ca fiecare cetățean ucrainean, indiferent de etnie, să cunoască limba de stat și să-și cunoască temeinic țara, ceea ce presupune ca istoria și geografia țării să fie predate în limba ucraineană.

Klimkin a adăugat că nimeni nu dorește să asimileze comunitatea românească din Ucraina, iar implementarea Legii Educației va avea loc în cadrul unui dialog dintre ministerele de profil. Acestea vor elabora în comun metode de predare a limbii de stat, metode adaptate pentru minoritatea românească din Ucraina, dar și cea ucraineană din România. Ministrul de Externe al Ucrainei a spus că va fi semnat în curând un protocol comun privind formula implementării Legii Educației.

Teodor Meleșcanu a afirmat în cadrul discuției între cele două delegații că România consideră că art. 7 al Legii Educației are un impact negativ asupra drepturilor lingvistice ale românilor din Ucraina, iar acesta trebuie modificat sau îmbunătățit prin legi suplimentare, așa precum au recomandat experții Comisiei de la Veneția.  În același timp, Meleșcanu a specificat că statul român va urmări cu atenție implementarea concluziilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește Legea Educației din Ucraina. Ministrul român de Externe al României a confirmat că părțile lucrează asupra unui protocol româno-ucrainean privind implementarea Legii Educației.

Teodor Meleșcanu a anunțat, de asemenea,  că statul român va susține prin burse elevii și studenții români care învață în limba maternă în Ucraina, dar și profesorii care predau în limba română.

La finalul întâlnirii celor două părți, delegația României împreună cu reprezentanții minorității române din regiunea Cernăuți, a participat la ceremonia de inaugurare a școlii cu predare în limba română din localitatea Iordănești și a vizitat liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din localitatea Carapciv, raionul Hliboka. De asemenea, au depus împreună cu ministrul Pavlo Klimkin coroane de flori la monumentele din Cernăuți ale lui Mihai Eminescu și Taraș Sevcenko.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *