18 minorități care trăiesc în Dobrogea și Banat au sărbătorit împreună cu românii ”Ziua Unirii Principatelor”

Foto: curentul.net

Foto: curentul.net

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române au avut loc în toată țara manifestări omagiale. În marile orașe oameni din toate etniile s-au alăturat românilor pentru a cânta și dansa “Hora Unirii”, ca semn de respect a ceea ce reprezintă acest eveniment în istoria României.

Se cunoaşte că etniile minoritare completează tradiţiile şi cultura românească, oferind o privire de ansamblu asupra răspîndirii diferitelor minorităţi pe teritoriul României şi asupra modului în care tradiţiile minorităţilor şi ale majorităţii s-au influenţat şi s-au potenţat reciproc, de-a lungul timpului.

Mai puțin popularizată a fost o realitate cu care puține state europene se pot lăuda și anume că în România există două zone geografice unde trăiesc în deplină armonie, nu mai puțin de 18 etnii: Banatul și Dobrogea.

Banatul este regiunea care se caracterizează prin diversitate culturală, lingvistică, naţională şi confesională. Toate aceste comunităţi au lăsat urme importante în moştenirea culturală comună.

Minoritățile din Timis au tot venit și au plecat din județ de-a lungul vremii, iar în urma au rămas învățăturile, tradițiile și obiceiurile pe care noi le-am preluat și le-am și păstrat. De-a lungul anilor, am învățat să trăim în armonie cu diverse etnii venite din toate colțurile lumii. Comunitățile sunt mari și se concentrează mai mult în mediul urban. Tocmai de aceea au practici foarte bine conservate, țin la obiceiurile lor și le împărtășesc cu românii.

În Dobrogea, populaţia de un milion locuitori trăieşte de secole în cea mai deplină înţelegere. Toleranţa dobrogenilor este o calitate, astfel că în Dobrogea, conflictele interetnice au fost extrem de rare, iar supremaţia etnică nu a fost niciodată o miză.

Dobrogea, tărâmul dintre Dunăre şi Marea Neagră, este un conglomerat etnic, în care trăiesc laolaltă: români, aromâni, bulgari, turci, tătari, ţigani, evrei, greci, armeni, ruşi, lipoveni, ucraineni, găgăuzi, germani, italieni, albanezi, sârbi, unguri etc. Este o minune etnică să vieţuiască aici în bună vecinătate 18 naţii ale pământului. În vechile cartiere ale oraşelor, componenţa este internaţională, iar străzile sunt alcătuite din case în care trăiesc, alături, toate seminţiile Dobrogei. Copiii au crescut jucându-se împreună, fără deosebire, indiferent de limba vorbită acasă.

Drepturile minorităţilor – şi, mai ales, multiculturalitatea – sunt o realitate în România – care implică recunoaşterea pluralismului şi a varietăţii culturale, a identităţii culturale a oricăror minorităţi. Mai mult, în ţara noastră, se pune un accent deosebit pe recunoaşterea reciprocă de valori, pe cultivarea unui spirit de dialog, pe comunicare şi colaborare între diverse culturi existente – un drum parcurs cu greu după anul 1989, de la multiculturalitate la interculturalitate. De-a lungul timpului, ţara noastră a evoluat, în prezent fiind recunoscute unanim, la nivel internaţional, preocupările autorităţilor române pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Așadar versurile lui Vasile Alecsandri au fost azi pe buzele tuturor celor care au simțit românește, iar ”hora noastră cea frățească” a unit inimile a milioane de locuitori într-o imensă ”Horă a Unirii”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *