DNA se luptă cu caracatița teleormăneană Tel Drum și cere Tribunalului București să interzică cererea acesteia de intrare în insolvență

Foto: Flux24.ro

Așa cum era de așteptat, anchetarea celor implicați în dosarul ”Tel Drum” întâmpină foarte multe piedici care conduc la ideea că ițele acestei spețe devine tot mai greu de descurcat, cu cât cercetările se apropie tot mai mult de persoane aflate în sfera politicului. Încă de la începerea anchetei, reprezentanții S.C. Tel Drum S.A, au fost extrem de ermetici față de procurorii DNA, fie prin prezentarea unor date eronate, fie trunchiate în scopul de a ascunde sau denatura adevărul. Desigur, nu a fost exclusă nici varianta de a promova fățiș ideea, susținută de cei implicați în dosarul ”Tel Drum”, că speța în sine ar fi una politică.
În această lună, pe data de 17 ianuarie, DNA a adus la cunoștința S.C. Tel Drum S.A. calitatea de suspectă și dispunerea măsurilor asiguratorii în cauză.
Chiar în aceeași zi, pe rolul Tribunalului Teleorman s-a înregistrat solicitarea debitorului Tel Drum SA Alexandria de deschidere a procedurii insolvenței, cererea având termen la data de 29 ianuarie 2018.
“SC Tel Drum SA a solicitat deja deschiderea procedurii de insolvență, ceea ce creează riscul lichidării și radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât aceasta să nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, se consideră ca masură solicitată este necesară pentru buna desfașurare a procesului penal”, argumentează procurorii DNA, într-un comunicat.
Astfel că, DNA a cerut Tribunalului București să interzică, pentru 60 de zile, inițierea procedurii de dizolvare sau lichidare în cazul Tel Drum S.A. sau, după caz, suspendarea acestor proceduri în situația în care, la data judecării prezentei cereri, acestea au fost deja inițiate.
Direcția Națională Anticorupție precizează că: „SC Tel Drum S.A. a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, la data de 27 decembrie 2017. De asemenea, într-un dosar separat aflat în faza de urmărire penală, faţă de S.C. Tel Drum S.A. s-a dispus urmărirea penală, având calitatea de suspectă pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul”, precizează DNA, printr-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor, în interesul societăţii Tel Drum SA au fost desfăşurate mai multe acţiuni, printre care privatizarea ”societăţii şi transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman în sfera de influenţă şi control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse”.
Aceleași surse au descoperit, printre alte infracțiuni că Tel Drum SA beneficia de contracte de lucrări finanţate din fonduri publice, ”prin influenţa de care se bucurau membrii grupului infracţional organizat, prin furnizare de informaţii confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini”.
Procurorii mai vorbesc despre ”obţinerea, în mod preferential şi fraudulos, de finanţări din bugetul national, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae şi obţinerea în mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false şi inexacte, bani care ulterior erau direcţionaţi către Tel Drum SA”, dar şi despre ”folosirea Tel Drum SA ca entitate care facilita transferul sumelor de bani către alte societăţi comerciale controlate de suspecţi şi către suspecţi în mod direct”.
Din datele obținute la dosar, în anul 2016, S.C Tel Drum S.A a obținut un profit de cel puțin 200 milioane de lei.
Lucian Ionescu