Nu este o glumă. Veste umplute cu nisip purtate de elevii năzdrăvani pentru a se calma

Foto: agora.md

De câțiva ani, în unele școli din Germania este promovată o metodă oarecum ciudată pentru a-i calma pe copii hiperactivi. Acestor copii li se dă spre purtare în timpul orelor de curs veste umplute cu nisip. Greutatea vestelor variază între 1,5 kg și șase kilograme. Metoda a fost pentru prima oară introdusă în anul 2013 la unele școli primare din Hamburg. Potrivit promotorilor acestor obiecte, vestele îi ajută pe copiii cu deficit de atenție, adică, mai năzdrăvani, să se concentreze și să fie liniștiți în timpul orelor.
Curios este că reacții referitoare la această metodă au început să apară abia de curând, după publicarea unui articol în ziarul Hamburger Abendblatt pe tema respectivă. Chiar și pe siturile de socializare s-a stârnit un val de reacții prin care se condamnă metoda aplicată de personalul didactic elevilor, considerând că este vorba de o metodă incorectă din punct de vedere etic.
Unii utilizatori au calificat introducerea vestelor ca fiind o metodă de „tortură” și o „perversiune”. „Copiii au nevoie de dragoste, înțelegere și încredere, nu de veste”, scria unul dintre ei.
Cei care se opun acestei metode spun că vestele reprezintă un fel de camașă de forță care restricționează mișcarea micuților.
Potrivit presei germane, aceste veste sunt comercializate prin compania Beluga, specializată în „terapie cu nisip”. Prețul unui astfel de obiect este cuprins între 80 și 170 de euro.
Chiar dacă directoarea companiei prin care vestele sunt comercializate, Silke Turley, susține că 200 de școli din toată Germania folosesc această metodă ”terapeutică”, mai mulți specialiști pediatrii nu sunt de aceeași părere.
„Faptul de a-l îmbrăca pe un copil într-o vestă duce la stigmatizarea copilului ca „problematic” și mi se pare ceva nejustificat”, susține purtătorul de cuvânt al asociației germane de pediatri, Hermann Josef Kahl.
În opinia directorului Departamentului de psihiatrie infantilă din cadrul spitalului din Eppendorf, Michael Schulte-Markwort, introducerea vestelor în școli este incorectă din punct de vedere etic.
„Pe de o parte, ne propunem să reducem din greutatea ghiozdanelor, iar, pe de altă parte, îi împovorăm pe copii cu aceste veste greoaie. Permiteți-mi să am dubii asupra efectelor pozitive”, a declarat specialistul.
Subiectul a generat discuții contradictorii chiar și în lumea politică, existând păreri pro și contra utilizării acestei metode. Senatul de la Hamburg a prezentat, la sfârșitul anului trecut, un raport în care susține că „autoritatea de resort nu a găsit probe științifice” în favoarea acestei metode.
Elena Jula