Spitalele din toată țara au luat măsuri severe împotriva virusului gripal AH1N1

Doto: Descopera.ro

Medicii fac faţă cu greu sutelor de pacienţi care se prezintă zilnic la camerele de gardă ale spitalelor din toată ţara.
Cazurile de gripă confirmate în laborator în acest sezon au crescut de aproape 60 de ori față de sezonul precedent, până în ianuarie fiind 230 de îmbolnăviri și șase decese, față de patru în perioada similară a anului trecut și niciun deces.
În unele unități spitalicești sunt operate doar urgențele, iar cazurile cronice sunt amânate. Autoritățile trag un semnal de alarmă în special în privința tinerilor afectați de virusul AH1N1. Însă, specialistii de la institutul Cantacuzino au detectat și alte tulpini de virus de tip A, agresive în special cu vârstnicii.
Emilia Lupulescu, șefa laboratorului de referință de infecții virale și respiratorii al Institutului Cantacuzino a afirmat: “Au fost câteva detecții și de virus gripal H3N2, același tip A, și câteva detecții de virus gripal tip B. H3 este mai agresiv la persoane vârstince iar H1 la persoane tinere, la tineri activi.”
Virusul s-a răspândit mai uşor în ultimele zile, din cauza temperaturilor ridicate,medicii atrăgând atenția că boala poate deveni letală.
Accesul în multe spitale e restricționat iar unele vor să interzică vizitele în secțiile cu risc. Măsura este una standard, spune Ministrul Sănătății, și s-a impus pentru a nu transporta virusul patogen din spital afară sau invers.
Din estimari, virusul va circula până la finalul lunii martie.
Victor Strambu, secretar de stat spus că: “Secțiile chirurgicale, ATI pediatrie, neonatologie acestea sunt zonele de risc. Toate spitalele sunt in alertă pentru perioada asta”.
“Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea a declarat și profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.
Complicațiile gripei pot include: pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în varstă, gripa poate provoca sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) atenționează că gripa este o boala gravă care afectează anual între 5 și 15 la sută din populație, iar cea mai sigură masură de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea. Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii – nas, gât, bronhii și uneori plămânii. Persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
La Bucureşti, în ultimele zile, peste 300 de pacienţi cu simptome de gripă, dintre care 60 cu forme severe, s-au prezentat la Insitutul „Matei Balş”. Mulţi dintre ei sunt copii.
10 oameni au murit până acum din cauza gripei, printre care şi un copil de patru ani. Cele mai multe cazuri de gripă sunt în Bucureşti, Constanța, Iaşi şi Olt.
Numărul de decese de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut este explicat de autorități prin rata de vaccinare ce a scăzut de 6 ori față de acum 8 ani.
Ultima victimă este o pacientă bolnavă de leucemie, care s-a stins la Institutul de Oncologie din Iaşi şi la care s-a confirmat prezenţa virusului gripal AH1N1. Medicii spun că ar fi luat boala de la un vizitator, care ar fi intrat în secţia de hematologie la începutul lunii ianuarie. De altfel, Institutul a intrat în carantină pentru că alţi 11 bolnavi de cancer au fost diagnosticaţi cu acelaşi virus. Șase dintre ei sunt în stare critică. Unitatea medicală este prima din ţara care intră în carantină în acest sezon.
Vizitatorii nu mai au acces în spital şi nici pacienţii internaţi nu mai au voie să iasă afară. Reprezentanţii unităţii medicale au luat decizia restricţionării accesului în Institut, după ce săptămâna trecută a fost restricţionat accesul doar la secţiile de Hematologie şi Terapie Intesivă.
“S-a interzis accesul vizitatorilor, s-a dispus izolarea bolnavilor pentru a nu se extinde boala. Au fost luate măsuri de dezinfecţie în spital şi s-a decis vaccinarea personalului medical“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu.
Din păcate, mulţi încă ignoră efectele gripei, o tratează ca pe o banală răceală şi ajung la spital în ultimul moment.
Medicii recomandă, în continuare, vaccinarea, chiar dacă suntem în februarie.
Trebuie știut însă, că vaccinul protejează antigripal față de tulpina cea mai patogenă care determină gripă la o mare parte din populație.
De altfel, gripa face ravagii chiar și la nivel european. Cea mai afectată țară este Franța. La rândul lor, și alte țări vecine – Ucraina, Serbia, Rep. Moldova- au anunțat un numar mai mare de decese provocate de gripă, comparativ cu anii precedenți.
Lucian Ionescu