Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare

Foto: Adevarul.ro

Foto: Adevarul.ro

Fostul primar al Slatinei, fost ministru al finanţelor și actual consilier în aparatul de lucru al prim-ministrului, Darius Vâlcov, a fost condamnat, joi, de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare.

Potrivit deciziei instanţei, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani, 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani. Totodată, se confiscă de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA.

Aşa că magistrații au decis să menţină în custodia statului, pe langă banii din conturi şi câteva lingouri de aur, dar şi cele 172 de tablouri de valoare pe care, cred procurorii DNA, fostul ministru le-ar fi cumpărat din spăgi.

Procurorii anticorupţie ceruseră pedepse maxime ce puteau ajunge până la 14 ani de închisoare, pentru că ar omul de încredere al premierului Viorica vasilica Dăncilă ar fi primit spăgi de peste un milion şi jumătate de euro.

Întrebat dacă are vreun mesaj al premierului Viorica Dăncilă în legătură cu situaţia lui Darius Vâlcov, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns: „Nu sunt mandatat să ofer niciun fel de comentariu în privinţa acestui subiect. Nu cunosc, nu ştiu, nu. Dacă Guvernul României va avea ceva de spus, cu siguranţă o va face, şi vă anunţăm”. Valcov a fost trimis în judecată, în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2009-2010, în calitate de primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov a acceptat promisiunea unui comision de 20% dintr-un contract pentru reabilitarea reţelelor de apă din cinci localităţi ale judeţului Olt, primind în total suma de 6,6 milioane de lei.

În cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante (SC Compania de Apa Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

La intervenția primarului de atunci, Darius Vâlcov, membrii comisiei de licitație au eliminat din caietul de sarcini anumite condiții de eligibilitate pentru a favoriza firma Tehnologica Radion, care a și caștigat licitațiile pentru lucrări în valoare de 78.201.552 lei.

Spaga, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, era dată lui Vâlcov, la sediul firmei Tehnologica Radion, numai în numerar.

Astfel, în baza înțelegerii între Darius Vâlcov și Theodor Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranșe a câte 400.000 lei fiecare).

De asemenea, în perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul unui om de încredere al acestuia, Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranșe a câte 500.000 lei fiecare).

Înainte să afle sentinţa, consilierul premierului Dancilă a afirmat:

“S-au vorbit multe, bani ascunși în ziduri, bani dați în cimitir, lucruri care nu s-au regăsit în dosar, doar în spațiul public și doar scăpările de la Parchet pe surse. Orice om din România m-ar fi condamnat atunci pe loc. Și eu cred că m-aș fi condamnat.”

Sentinţa secţiei penale a ICCJ nu este definitivă. Ea poate fi contestată atât de Darius Valcov, cât şi de procurorii DNA.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *