Gafă ”jurnalistică” sau dezinformare în mass-media?

Foto: 4tuning.ro

Foto: 4tuning.ro

Într-un comunicat de presă al Registrului Auto Român (RAR) remis, joi, 8 februarie, se precizează că posesorii de autovehicule care au Inspecția Tehnică Periodică (ITP) suspendată sau expirată, respectiv înmatricularea suspendată, reprezintă contravenție sancționată prin amendă (ca sancțiune principală) și puncte de penalizare (ca măsură complementară).

Prin anunțul respectiv, RAR pune în vedere că dacă un autovehicul este oprit de poliție în trafic și se constată că are ITP expirat, pe lângă sancțiunea principală și cea complementară se dispune și reținerea certificatului de înmatriculare, fapt ce va atrage după sine, începând cu 20 mai 2018 și suspendarea înmatriculării, fără consecințe de natură penală.

Această sancțiune este anulată în cazul în care posesorul autovehiculului se prezintă la stațiile ITP autorizate și obține ITP valabil.

Ori, la mai multe publicații din țară dar și la două posturi de televiziune (RTV și Antena 1) apare o eroare gravă a informației, altceva decât prezentase RAR în anunțul respectiv.

Informația eronată apărută în mass media a fost prezentată astfel: ”Doar că, până la sancţiuni, nimeni nu îi va notifica şi pe șoferi care astfel se vor face vinovaţi şi de conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice – o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani”.

Ori, de la ”sancțiunea” prezentată de RAR până la ”infracțiunea” prezentată în mass media amintită, este o mare diferență, mai ales că partea din comunicat în care se spunefără consecințe de natură penală” a fost ”ignorată”.

La gafele făcute ”jurnalistic”, Registrul Auto Român a venit a doua zi după emiterea comunicatului respectiv cu o observație prin care respinge informaţiile difuzate în mass-media potrivit cărora RAR şi DRPCIV ar dori să introducă o prevedere legală, prin care posesorii de autovehicule care au ITP suspendată sau expirată, respectiv înmatricularea suspendată, să fie pasibili de închisoare.

Lucian Ionescu

 

 

1 thought on “Gafă ”jurnalistică” sau dezinformare în mass-media?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *