Pensionarii care nu au 10 ani de vechime în muncă vor deveni ”un fel” de asistați social

Foto: prosistemhaha.wordpress.com

Începând din acest an, milioane de români considerați în prezent pensionari, vor ajunge la mila statului ca asistați social.
La începutul acestui an, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu declara că nu o să scadă nicio pensie. La numai o lună de la această declarație Vasilescu vine cu noi declarații considerând că nu toți cei cu statut de pensionari merită să fie beneficiari ai acestui statut.
”Vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, adică cei cu pensia minima. Ei vor avea statut de asistat social, cu o legislație proprie”, a declarat Olguța Vasilescu la un post de televiziune.
În această situație sunt aproximativ 3,2 milioane de persoane care au în prezent pensii sub 1.000 de lei.
“Da. În primul rând că vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe foarte mulți care au cotizat 15-20 de ani și care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia crește la 640 de lei. Dar atenție: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru ceilalți care au cotizat peste 10 ani, nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei”, a explicat ministrul Muncii.
În acest fel toți românii care, de exemplu, au muncit în vechile CAP-uri comuniste, precum și alte categorii care din diferite motive nu au putut să-și completeze stagiu de cotizare la stat de 10 ani, nu vor mai fi considerați pensionari, ci asistați social, ceea ce va implica automat și pierderea acestui statut cu tot ce implică el. Acești oameni vor ajunge la mila statului.
“Într-o parte vor ramâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci, atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste îndemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”, a mai spus Olguța Vasilescu.
Lucian Ionescu