O lege pentru un singur liceu – interviu cu deputatul UDMR, Deres Denes

Foto. szabagsag.ro

Foto. szabagsag.roAdoptarea

Adoptarea Legii privind înființarea la Tîrgu Mureș a Liceului Teologic Romano-Catolic II, Rákóczi Ferenc, adoptată săptămâna trecută de plenul Senatului – în 7 februarie, după ce, în 27 decembrie 2017, proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților continuă să genereze nemulțumiri.

Subiectul a generat tensiuni diplomatice și anul trecut între România și Ungaria, când partidul de guvernământ, FIDESZ, a anunţat oficial, în 8 septembrie 2017, că nu susţine aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), motivul fiind închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgul Mureş.

Din aceste considerente am vorbit despre importanța și miza pe care o reprezintă acest subiect pentru UDMR, cu unul dintre oamenii importanți ai Uniunii, șeful filialei din județul Sălaj și membru în Camera Deputaților, deputatul Seres Denes.

Reporter – Domnule deputat, în Senat s-a aprobat acel proiect de lege al UDMR privind înființarea liceului. În schimb, acum există o sentință definitivă că decizia de înființare a liceului este ilegală. Dvs ce părere aveți despre aceste tensiuni create și despre situație în general?

Seres Denes – Sunt două chestii distincte. Se pare că undeva s-a făcut o greșeală privind înființarea liceului care a funționat deja doi ani. Numai că s-a descoperit  că pe undeva s-a ajuns la concluzia că s-a greșit în sensul că, de fapt, autoritatea locală înființează școlile. Se povestește acum la televizor că ministerul înființează….nu este adevarat. Autoritatea locală înființează liceul . Și nu ar fi fost o problemă chestiunea asta știind că trebuie avizul ministerului. Și aici s-a produs o fracturaă sau numiți-o cum vreți, că aici , de fapt ministerul a omis după o luna sau după o perioadă să mai transmită acest aviz. Deci, practic ca și scop, înființarea LTRC este în regulă, numai că undeva nu s-a respectat procedura. Sentința nu spune că nu ai voie să înființezi LTRC , sentința spune că actul de înființare a avut anumite lacune.

– Și atunci ce credeți că este de făcut?

SD – În aceste condiții, legea învățământului s-a modificat în sensul că unitățile de învățământ se pot înființa prin lege. Și atunci, ca să nu se mai piardă un an sau doi, pentru că acolo e vorba de copii. Acuma nu știu…noi mai continuam anul viitor aici? Încotro o luăm? E o problemă destul de serioasă pentru că bieții copii sunt într-o incertitudine. Și atunci s-a ales această metodă de a înființa liceul. Asta e calea cea mai scurtă de a reînființa LTRC, numai că a fost un viciu de procedură.

R – Și pe care o considerați valabilă, până la urmă – sentința sau hotărârea Senatului?

SD – Sentința a anulat doar acel act de înființare și acuma vine legea și reînființează liceul.

R – Ar putea acest fapt să dăuneze imaginii UDMR în ochii electoratului care ar putea să se gândească la faptul că toate acestea s-ar putea să semene a șmecherie dâmbovițeană?

SD – Acuma, ce se întamplă…șmecherie încolo sau încoace, liceul trebuie reînființat….și nu atât pentru comunitate cât pentru copii. Copiii sunt cei care suferă din punctul acesta de vedere și dacă nu se urgenta chestiunea asta, acuma se definitiva planul de învățământ . Și începând din septembrie acest liceu trebuie să aibă continuitate. Acei copii de acolo trebuie să continue școala.

R – Cum vedeți contestarea deciziei la CCR?

SD– Acuma, toate afirmațiile și declarațiile politice ale liberalilor și celor din PMP…probabil vor ataca la CCR, dar nu văd ca CCR să considere ca neconstituțional un act al Parlamentului, prin care, de fapt, se face un act de dreptate pentru o comunitate sau pentru copiii de acolo.

– Totuși, considerați că reînființarea liceului se va întampla?

SD – Da, așa sperăm noi. De asta am insistat să se facă cumva….dacă se făcea mai târziu nu mai putea să mai fie cuprins în planul de școlarizare. Atunci, iar se pierdea un an, iar perturbări, scandal….copii nu mai știau unde să meargă…asta e problema.

– Văzând toată această situație, cum credeți că vor fi acum influențate relațiile între România și Ungaria, pentru că tema aceasta a creat mari tensiuni?

SD – Acuma sigur, nu avem cum să influențăm aceste decizii. Acuma noi suntem între, știți? Am salutat ideea că până la urma s-a căzut de acord cu reînființarea liceului. Și de-o parte și de alta, a fost acceptată.

R – Presupunând că LTRC nu se va reînființa, ce se va întâmpla?

SD – Eu zic că se va reînființa. Singura chestie…este să vedem ce ar declara CCR, dar și atunci se poate repara ceva. Ce este neconstituțional în chestiunea asta? Liceul din acea clădire…acea clădire s-a restituit bisericii catolice. Și biserica catolica a zis: noi suntem de acord să funcționeze mai departe și liceul românesc în aripa aia mai mică să funcționeze liceul nostru. Și e un act între biserica catolica și Primăria Târgu Mureș. Deci, biserica romano-catolică a fost de bună credință în această istorie a liceului. Așa, nici copii, nici părinții să nu mai aibă de suferit din cauza unor greșeli administrative. Sper ca liceul să meargă mai departe fără perturbări și fără intervenții politice sau alte chestiuni.

Trebuie precizat că înființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș a intrat în vizorul DNA, în prezent fiind un proces pe rol în care fostul inspector şcolar general din Mureş,  Ştefan Someşan, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, acuzat că a emis ilegal o decizie privind funcţionarea unităţii de învăţământ.

Alături de fostul şef al ISJ Mureş,  procurorii l-au trimis în judecată şi pe Tamasi Zsolt – Jozsef, director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

”În realitate, înfiinţarea unităţilor de învăţământ este atributul administraţiei publice locale şi nicidecum al inspectoratelor şcolare. Acest demers al inculpatului a avut drept consecinţe vătămarea intereselor legitime ale unităţii de învăţământ divizată ilegal (diminuarea bazei materiale fără măsuri compensatorii etc.), vătămarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic «Bolyai Farkaş», transferaţi la unitatea şcolară nou înfiinţată, a cărei înfiinţare a fost ilegală, crearea unui folos necuvenit fundaţiei respective, prin înfiinţarea în mod ilegal a unităţii şcolare mai sus menţionate căreia i-a fost atribuită personalitate juridică”, spun procurorii DNA.

Proiectul de reînființare a Liceului Teoretic Romano-Catolic cu predare în limba maghiară este acum pe masa președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Uniunea Liceenilor Maghiari din România i-a cerut, vineri, 9 februarie, preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să nu întârzie promulgarea legii privind înfiinţarea liceului romano-catolic din Targu Mureș.

Nu este niciun secret că miza politică în această speță este foarte mare.

„Faptul că se dă o lege specială pentru o singură unitate de învățământ e un abuz foarte grav. E o încălcare a puterilor în stat, e o chestiune ce ține de Executiv nu de legislativ. Trebuie să respectăm legile așa cum au fost ele create”, a declarat Eugen Tomac, președintele executiv al PMP.

Mai mult, PNL este de părere că înființarea liceului este un ”troc” politic între coaliția PSD-ALDE și UDMR pentru a crea o majoritate confortabilă în Parlament.” Majoritatea PSD-ALDE îl plătește UDMR pentru susținerea unui guvern antieconomic și antinațional”, a spus Florin Roman, deputat PNL.

De asemenea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională (CCR) legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş „Am luat decizia de a ataca la CCR legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş”, a declarat Ludovic Orban, după şedinţa conducerii PNL.

Pe de altă parte, UDMR consideră că proiectul, trecând de Cameră și Senat este ca și validat de Klaus Iohannis, acest lucru reprezentând o mare realizare. Numai că decizia președintelui este cât se poate de dificilă deoarece, instanța de judecată a dat o sentință definitivă în care se spune că înființarea liceului respectiv este ilegală.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră greşită atacarea de către PNL la Curtea Constituţională a deciziei de înfiinţare a Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş, acesta susţinând că relaţia UDMR cu PNL se va strica pe termen mediu şi lung.

”I-am transmis prin SMS d-lui Ludovic Orban, pentru că la telefon nu a răspuns, că din punctul meu de vedere este o greşeală să meargă la CCR şi nu am ce să fac altceva decât să cred în decizia judecătorilor că în această lege nu există elemente de neconstituţionalitate. Dar relaţia noastră cu PNL, pe termen mediu şi lung, probabil că se va strica şi se adevereşte ceea ce spuneam, că PNL a devenit un partid ultranaţionalist şi anti-maghiar”, a afirmat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Imediat după ce proiectul în speță a trecut de Senat, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea a făcut o declarație de presă ceea ce a iritat foarte tare UDMR:
”Nu era necesară abordarea în Parlament a acestei situaţii, ci o lege-cadru care îţi dă posibilitatea să înfiinţezi, iar restul e treaba autorităţii locale. Şi politicienii unde e lege să nu se bage! Domnul Someşan (fostul inspector general şcolar al judeţului Mureş – n.r.) s-a grăbit să nu respecte legea, iar domnii lideri politici s-au înţeles cum să iasă mai bine în campaniile electorale. (…) Această lege are un viciu – domnii preoţi au hotărât că acest contract de închiriere este reziliat, ei aşa s-au manifestat. Mă întreb cum hotărăşti înfiinţarea unei şcoli şi tu nu ai contract de închiriere pe spaţiu? Mâine le-aş da preoţilor despăgubiri, după o analiză serioasă, despre cum au intrat în posesia acestor clădiri. (…) Clădirile şcolilor importante nu trebuiau retrocedate, acestea trebuiau trecute la despăgubiri”, a susţinut primarul din Târgu Mureş.

Lucian Ionescu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *