Gunther Krichbaum cere CE activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva României

Foto: Revista22.ro

Foto: Revista22.ro

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care solicită să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind justiția din România.

Gunther Krichbaum este de zece ani președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundenstag (Parlamentul german). Membru al CDU, partidul cancelarului Merkel, Krichbaum s-a remarcat în trecut prin cererile maximale adresate instituțiilor europene în legatură cu derapajele anti-justiție din România.

Atunci când a aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România mai avea încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poată ajuta România să remedieze aceste probleme.

România este monitorizată de 10 ani de Comisia Europeană.

În raportul anual, prezentat în luna ianuarie 2017, adică, după 10 ani de așteptări din partea UE, ţara noastră a fost criticată pentru proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. În document se preciza că din cele 12 recomandări făcute în 2016, doar un sfert au fost îndeplinite total de autorităţile de la Bucureşti. Ceea ce este insuficient pentru ridicarea supravegherii.

După prezentarea raportului anual, datorită situației politice tensionate, României i s-a mai acordat încă nouă luni pentru a rezolva această situație.

În ciuda angajamentului asumat de Guvern de a încerca finalizarea MCV cât mai curând posibil, progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situaţia politică. Într-o perioadă de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în România s-au succedat două guverne, în timp ce tensiunile crescânde dintre puterile statului (Parlament, Guvern şi sistemul judiciar) au îngreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. În plus, progresele şi rezultatele bune pe care instituţiile judiciare au continuat să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de evenimente precum adoptarea în ianuarie 2017 de către Guvernul anterior a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului vizând dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, şi a unei propuneri de act normativ vizând graţierea”, se arartă în document, care consemnează şi că “deşi ordonanţa de urgenţă a fost abrogată de Guvern şi, de asemenea, de Parlament, în urma acestor evenimente au rămas îndoieli în spaţiul public”, se arată în raportul CE din 15 noiembrie 2017.

Din această cauză, Krichbaum – cunoscut pentru pozițiile extrem de dure din trecut la adresa adversarilor justiției – îi cere șefului Comisiei Europene ca “în cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, ar trebui să se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE”.
Activarea Articolului 7 din Tratatul UE, înseamna suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE pentru un stat membru. Inițierea acestei proceduri a avut loc anul trecut față de Polonia tot din cauza măsurilor din Justiție.
Gunther Krichbaum arată în scrisoarea trimisă șefului Comisiei Europene că “în ultimele zile au fost făcute public înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor DNA. Autorii acestor înregistrari sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnați pentru fapte de corupție”.

Textul integral al scrisorii adresate de Gunther Krichbaum lui Jean Claude Juncker:

Stimate domnule Președinte,

În calitate de Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul federal al Germaniei, urmăresc actualele evoluții politice interne din România cu mare îngrijorare. Începând cu alegerile din decembrie 2016 diferitele guverne ale României au lucrat sistematic pentru amnistierea membrilor de partid condamnați pentru fapte de corupție și fraudă electorală și pentru a împiedica viitoare investigații de corupție.

În ultimele zile au fost facute public înregistrari audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Autorii acestor înregistrari sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnați pentru fapte de corupție. În urma acestui scandal este ceruta acum demisia șefei DNA, Laura Kövesi.

În ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, în combaterea eficienta a corupției în România chiar și la cel mai înalt nivel. Independența și marile succese ale DNA sunt văzute ca o mare realizare și în afara granițelor României. În special în societatea civila din țarile din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerata un model în eforturile proprii de a lupta împotriva corupției. Orice atac asupra DNA și asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției.

Într-o scrisoare din 2 februarie 2017 am subliniat deja faptul că, având în vedere evoluțiile politice interne, înlaturarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România este complet exclusă. Încercarile actuale de a forța înlaturarea procurorului șef DNA din funcția actuală arată, din păcate, faptul că temerile mele sunt justificate. Tot felul de încercari de a renunța din motive politice la procedura MCV înaintea preluarii de către România a Președinției Consiliului UE, sunt inutile. Presupun, prin urmare, că această opțiune nu va fi luată în considerare, iar Comisia își va exprima ferm îngrijorarea față de guvernul român.

Marile progrese în justiția româneasca au fost posibile doar datorită aderarii la UE și prin sprijinul instituțiilor europene. Cetațenii români pro-europeni, care se opun acțiunilor guvernului, au nevoie urgentă de sprijinul Comisiei. În cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, ar trebui, în opinia mea, să se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *