Sute de dascăli vor picheta pentru două zile Ministerul Muncii

Foto: Graiul salajului.ro

Foto: Graiul salajului.ro

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ) care este cea mai mare federaţie din educaţie, cu un numar de aproximativ 200.000 de membri a anunțat că miercuri și joi va picheta Ministerul Muncii.

Potrivit comunicatului de presă emis de FSLI, organizația cere modificarea mai multor acte normative, printre care Legea salarizării şi Legea pensiilor.

“Decizia a fost luată după ce federaţia noastră a trimis memorii cu problemele din sistemul de educaţie către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi către Guvernul României. Atragem atenţia Guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare în întreaga ţară. FSLI cere Guvernului modificarea OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal – bugetare, prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit”, se spune în comunicat.

La acțiunile organizate de FSLI și-au anunțat prezența câteva sute de dascăli din țară care vor picheta Ministerul Muncii miercuri, între orele 13.00 – 15.00 și joi, între orele 10.00 – 14.00.

De asemenea, FSLI solicită Guvernului renegocierea Legii cadru nr. 153/2017.

În acest sens, conducerea FSLI cere ministerului Muncii ca prin modificarea acestei legi să se elimine discriminarea angajaților bugetari.

“FSLI cere modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât a creat discriminări atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I”, se arată în comunicat.

O cerere inedită de data aceasta din partea FSLI este solicitarea de modificare a Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard.

“Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale, care îi împiedică pe colegii noştri să îşi desfăşoare activitatea la catedră în condiţii normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii”, se mai spune în comunicat.

Deoarece nemulțumirile angajaților din educație sunt mari iar lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora este anevoios, FSLI anunță proteste de amploare în întreaga țară.

Elena Jula

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *