Ministrul Justiției, Tudorel Toader, cere revocarea din funcție a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

Foto: Adevărul.ro

Mult așteptatul Raport de activitate al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a fost făcut public, așa cum a fost anunțat, de către ministrul Justiției Tudorel Toader. Cu această ocazie, Tudorel Toader a prezentat decizia sa prin care cere declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
El și-a argumentat decizia prin faptul că, după opinia sa, șefa DNA ar fi făcut ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.
”În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiției consideră că Laura Codruţa Kovesi, are o atitudine prea autoritară în conducerea DNA care pot pune într-o lumina nefavorabilă chiar imaginea României.
”Aceste acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia”. A prezentat Tudorel Toader în Raport.
Potrivit uzanțelor, Raportul va fi prezentat președintelui României, Klaus Iohannis pentru a da decizia finală.
După prezentarea raportului, Klaus Iohannis a dat o declarație de presă în care a afirmat că dentru a lua o decizie justă trebuie ca documentul să fie analizat temeinic.
”Astăzi, am avut parte de o prezentare lipsită de claritate a raportului privind activitatea conducerii DNA, făcută de ministrul Justiției. Mi-am exprimat în repetate rânduri opinia că Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, poziție pe care o mențin. Administrația Prezidențială va face o analiză aprofundată a documentului prezentat. Voi uza de toate prerogativele mele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, a afirmat președintele Iohannis.
De asemenea, Administrația prezidențială a emis un comunicat în care precizează: „Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare”, se arată în comunicatul al Administrației Prezidențiale.
Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a declarat joi, că prin propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reacţionează la o “presiune politică mare, exercitată asupra domniei sale”, ea adăugând că motivaţia invocată de acesta i se pare “un fel de revista presei”.
“Din ce am citit şi am văzut care sunt motivele domniei sale, mi se pare un fel de revista presei. Deci, pe baza revistei presei, ministrul Justiţiei din România, în 2018, vine şi face o lungă listă de motive, că afectează imaginea României în lume. Da, îmi imaginez că orice procuror care arestează pe cineva sau propune arestarea sau propune trimiterea în judecată, în măsura în care persoana e de notorietate, cum sunt persoanele care sunt în competenţa DNA, asta e de natură a afecta imaginea României. Când lumea se uită şi vede că avem nu ştiu câţi demnitari trimişi în judecată, condamnaţi definitiv, care şi-au executat pedeapsa, e adevărat, e de natură să afecteze imaginea României, dar asta este imputabil celor condamnaţi, nu e imputabil celui care e plătit din banii noştri, public, să facă exact asta.Nu am văzut niciun fel de act instituţional, nu am văzut un raport al Inspecţiei Judiciare. Şi, în fine, termin spunând că sunt decepţionată că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reacţionează în mod evident la o presiune politică mare, care se exercită asupra domniei sale şi ca să dea satisfacţie face asemenea motive publice. Dar, să aşteptăm să vedem şi actul de revocare pentru că îmi imaginez că în scrisoarea către preşedinte va trebui să întemeieze pe un motiv legal şi până acum eu nu am văzut acest motiv”, a spus Raluca Prună.
Nu aceeași poziție a prezentat-o purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, care este de acord cu decizia ministrului Justiției.
„Raportul pe care domnul ministru Tudorel Toader l-a prezentat astăzi în faţa presei a fost unul extrem de profesionist, bazat pe lege, cu argumente foarte clare, solide şi de netăgăduit. Concluzia pe care a tras-o era firească, ca urmare a acestui raport. Era firească de altfel şi ca urmare a evoluţiei pe care cu toţii am văzut-o în această perioadă de timp. (…) Susţinem in mod evident decizia domnului ministru, rămâne mai departe pe calea constituţională şi legală să vedem cum se vor desfăşura lucrurile”, a subliniat Adrian Dobre.
Procurorul general al României Augustin Lazăr afirmă că nu există niciun motiv întemeiat de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. În opinia sa consideră că rapoartele MCV arată că activitatea DNA a fost apreciată ca fiind una cu performanţe la nivel european în ultimii ani, fiindcă au demonstrat profesionalismul de a instrumenta dosare cu persoane cu activitate publică.
“Noi putem să înţelegem şi emoţiile şi criticile aduse de persoanele care pretind că nu au avut parte de un proces echitabil, că s-au folosit probe care nu au fost obţinute în condiţiile legii, acestea sunt apărări pe care şi le fac toţi inculpaţii, dar observăm că inculpaţi cu resurse, persoane care au resurse materiale considerabile şi care sunt chemate să răspundă pentru faptele lor au capacitatea de a se exprima public prin show-uri tv, prin care doresc să producă o anumită emoţie şi să influenţeze oarecum pe cei care ar trebui să soluţioneze dosarele. Sunt dosare care se apropie de a fi judecate la prima instanţă, altele în apel şi vor rămâne hotărârile definitive. Ei îşi încearcă ultima şansă. Prin urmare, activitatea conducerii DNA este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace, de aceea sunt şi foarte criticaţi. Dacă s-ar fi uitat la ceea ce spuneau inculpaţii şi la maniera lor de apărare, aşa cum o fac în show-rile mediatice, nu am mai fi obţinut niciun fel de rezultate în sensul dorit de legea penală. Adică, cei care au comis fapte să răspundă potrivit faptelor lor şi să se atingă scopul legii penale pentru a preveni comiterea altor fapte de corupţie în viitor, fiindcă aceasta ne-o dorim cu toţii”, a spus Lazăr.
Europarlamentarul Monica Macovei consideră că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a încălcat separaţia puterilor în stat şi că decizia acestuia “nu are bază legală şi este ilegitimă”.
“Tudorel Toader a fost actorul unei comedii proaste, penibile, reuşind să se facă de râs şi pe plan profesional, şi ca ministru. Toader a încălcat separaţia puterilor în stat, punând Parlamentul şi Guvernul deasupra Justiţiei. Toader a devenit sluga politicienilor anchetaţi sau condamnaţi penal şi s-a făcut de râs mergând pe mâna unor politicieni cu dosare penale. Tudorel Toader să nu mai susţină că este un ministru independent, pentru că nu este. Toader e viclean, apărând PSD&ALDE: chiar unii dintre aceşti politicieni cu dosare penale sunt cei care au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu posibile conflicte de natură constituţională, dându-i apoi posibilitatea lui Toader să invoce situaţia ‘fără precedent’ de a avea trei astfel de sesizări”, afirmă Macovei într-un comunicat remis joi seară.
Lucian Ionescu
Si-au pus din nou o marioneta in functie care asculta ordinele sefilor.