Meteorologii au emis mai multe coduri galbene și portocalii, prin care avertizează că urmează ger în toată România

Foto: Sputnik.md

Foto: Sputnik.md

Potrivt avertizărilor meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valul de frig va cuprinde treptat toată ţara, în perioada 25 februarie, ora 3:00 – 1 martie, ora 10:00 Se vor înregistra temperaturi cu peste 10 – 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

ANM prognozează că va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi şi în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de rece. Un număr de 13 judeţe, respectiv Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Caraş – Severin şi Sibiu, se vor afla sub Cod galben de frig, în timp ce restul judeţelor vor fi afectate de un Cod portocaliu de ger.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

“Din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud şi sud-est acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. În cursul zilei de duminica, 25 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite mesaje privind evoluţia şi intensitatea acestor fenomene”, precizează meteorologii.

Școlile din București se vor închide luni și marți din cauza atenționărilor emise de meteorologi, a anunțat primarul general, Gabriela Firea, precizând că o masură similară ar putea fi luată și pentru zilele următoare. Anunțul a fost făcut în cadrul comandamentului de iarnă convocat duminică la prânz de Firea.

De asemenea, inspectoratele școlare din județele Constanța, Dolj, Giurgiu și Ilfov au luat măsura ca elevii să stea acasă în această perioadă.

În condițiile de iarnă extremă din această perioadă a anului, datorită valului de frig polar ce a ajuns în țara noastră, este bine de urmat sfaturile ISU și DSU:

Îmbrăcați-vă gros și evitați expunerea în frig pentru perioade mari de timp;
Pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală;

Evitaţi, pe cât posibil, extenuarea; efortul fizic în condiţii de frig vă poate cauza grave probleme de sănătate;

Evitați excesul de cofeină ori alcool;

Protejaţi persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră;

Atenție la utilizarea mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice;

Urmăriți permanent avertizările autorităților și aplicația DSU

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *