Curtea Constituțională a constatat că Legea privind înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș este neconstituțională

Foto: Romanialibera.ro

Foto: Romanialibera.ro

Ca urmare a sesizării depusă de un grup de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP privind legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară, Curtea Constituţională considerat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituțională.

Legea a fost atacată la Curtea Constituţională în 13 februarie.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea a reținut că dreptul de a dispune cu privire la înfiinţarea, desfiinţarea, fuziunea sau divizarea unităţilor de învăţământ de stat, confesional şi particular, preuniversitare, aparține autorităţilor administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Operaţiunea juridică se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, și nu corespunde finalităţii constituţionale a activităţii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cât mai largi de relaţii sociale generale, în cadrul şi în interesul societăţii.

Scandalul privind înfiinţarea ilegală a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a avut la bază o decizie a Tribunalului Mureş din luna iunie 2017, prin care a fost anulată o decizie din 2014 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare, prin segregarea pe criteriu etnic a Colegiului Național Unirea, din municipiu.

În septembrie 2017, procurorii DNA l-au trimis în judecată, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, pe Ştefan Someşan, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, care “a emis, fără drept”, decizia prin care a dispus înfiinţarea, începând cu anul şcolar 2014-2015, a Liceului Teologic Romano – Catolic din Târgu Mureş, prin divizarea parţială a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” și a Colegiului Național “Unirea”, din acelaşi oraş, şi transferarea claselor cu specializarea „cultul romano-catolic” care funcţionau în cadrul acestuia (4 clase cu un număr de 103 elevi) la unitatea şcolară nou înfiinţată.

”În realitate, înfiinţarea unităţilor de învăţământ este atributul administraţiei publice locale şi nicidecum al inspectoratelor şcolare. Acest demers al inculpatului a avut drept consecinţe vătămarea intereselor legitime ale unităţii de învăţământ divizată ilegal (diminuarea bazei materiale fără măsuri compensatorii etc.), vătămarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic «Bolyai Farkaş», transferaţi la unitatea şcolară nou înfiinţată, a cărei înfiinţare a fost ilegală, crearea unui folos necuvenit fundaţiei respective, prin înfiinţarea în mod ilegal a unităţii şcolare mai sus menţionate căreia i-a fost atribuită personalitate juridică”, spun procurorii DNA.

Alături de fostul şef al ISJ Mureş, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Tamasi Zsolt – Jozsef, director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Urmând cronologia evenimentelor, UDMR a conceput un proiect legislativ pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusiv în limba maghiară, care a fost aprobat de Camera Deputaţilor la finalul lunii decembrie 2017, cu 18 voturi “pentru” şi o abţinere în comisia de învăţământ a Camerei, iar PMP şi PNL au părăsit sala. Apoi, proiectul a fost adoptat în 7 februarie 2018 de Senat, în calitate de for decizional, cu 71 voturi “pentru”, 20 voturi “împotrivă” şi o abţinere.

Următorul pas pentru ca proiectul să aibă caracter de lege urma să fie apoi aprobat de președintele Klaus Iohannis.

Conform proiectul UDMR, liceul cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic, şi urma să fie cuprins în reţeaua şcolară începând cu anul şcolar 2018 – 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.

„Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc (Francisc Rakoczi al II-lea – n.r.), denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului ‘Bolyai Farkas’ din Târgu Mureş’”, se arată în proiect.

Nefiind de acord cu deciziile luate în Camera Deputaților și Senat, neavând majoritate parlamentară, PNL și PMP au sesizat Curtea Constituțională, considerând că legea este neconstituțională.

“Prin adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc se creează un precedent neconstituţional. Ori de câte ori o autoritate a administraţiei publice locale va respinge adoptarea unei hotărâri, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotărâre, conform competenţelor sale legale şi decizionale, orice parlamentar nemulţumit va iniţia un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei care îl nemulţumeşte şi va invoca pentru adoptarea unei legi reglementarea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc. La fel se va pune problema în situaţia anulării unei hotărâri a unei autorităţi a administraţiei publice locale de către instanţa de contencios administrativ. Vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este neconstituţională, întrucât încalcă prevederile art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) şi (2) din Constituţie”, se precizează în sesizarea CCR de către PNL și PMP.

Scandalul iscat pe tema înființării LTRC a generat dispute diplomatice între România și Ungaria, care a anunţat oficial, în 8 septembrie 2017, care și-a justificat opoziția față de aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) prin “abuzul” reprezentat de desființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgul Mureş, care se înființase și funcționase ilegal.

Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că a vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi au convenit că partea română va rezolva problema de la Liceul Catolic din Târgu Mureş, iar Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

În acest context, preşedintele executiv al PMP,  Eugen Tomac, a spus că înfiinţarea liceului reprezintă realizarea „ambiţiilor Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”.

„În anul Centenarului cred că trebuie să discutăm despre lucruri care ne unesc, care reprezintă tot ceea ce este solid şi de perspectivă pentru toţi cetăţenii României. Considerăm că minorităţile sunt o bogăţie pentru această ţară, însă, atunci când se trece linia roşie, trebuie să acţionăm. Decizia aberantă a PSD şi a celorlalţi sateliţi de a susţine un demers care nu are nimic în comun cu revendicările unei minorităţi din România trebuie sancţionate. Considerăm că există suficient temei de neconstituţionalitate în această lege şi credem că ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului trebuie reduse, nu încurajate. Acest troc politic trebuie condamnat. Credem că, dincolo de obiective politice, există interesul naţional cu care nu trebuie să ne jucăm şi noi am acţionat în acest sens”, a spus Tomac.

De asemenea, deputatul PNL Florin Roman a spus că legea este „profund neconstituţională”, aceasta deschizând „o cutie a Pandorei”. Roman a afirmat că acest liceu este un „tain”, pe care majoritatea PSD-ALDE l-a plătit UDMR, pentru a le susţine deciziile. „Avem de-a face cu o lege profund neconstituţională. Nu trebuie să fi mers prea mult la şcoală, că e maghiară, că e română, să înţelegi că nu poţi trece peste Legea educaţiei naţionale, să înfiinţezi o unitate distinctă, printr-o lege separată. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasă. Se trece cu buldozerul peste autonomia locală, peste separaţia puterilor în stat şi, practic, discutăm deschis despre tainul pe care PSD-ALDE îl plăteşte liderilor UDMR, pentru susţinerea unui Guvern anti-economic şi anti-naţional”, a spus deputatul PNL.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că nu există niciun element de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi a acuzat PNL şi PMP că „folosesc orice ocazie să blocheze dialogul româno-maghiar”.

Kelemen mai spunea că PNL şi PMP trag de timp, îngreunând, astfel, procedurile legale pentru înfiinţarea liceului.

La aflarea deciziei CCR, Kelemen Hunor a dat publicității un comunicat de presă în care a afirmat: ”Decizia Curții Constituționale este revoltătoare. Suntem dezamăgiți, comunitatea noastră este dezamăgită. Nu putem vorbi despre un stat de drept democratic în momentul în care Parlamentul nu poate aplica drepturile minorităților garantate de Constituție. În timp ce MAE se laudă cu statutul României de țară-model, înființarea unei școli maghiare în  această ţară, membră a Uniunii Europene, este considerată un act neconstituțional. În 2018, România nu are nici viziune, nici obiective pe termen lung. Singura explicație pe care o găsește clasa politică românească pentru eșecul său este naționalismul, care se dovedește a fi cea mai puternică armă a partidelor românești. Iar Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Mişcarea Populară (PMP)  acţionează cu atât de multă josnicie și naturalețe, încât foștii lideri ai PRM ar putea să învețe de la ei, luând notițe în prima bancă”.

Potrivit aceleiași surse, UDMR urmează să discute cu reprezentanții părinților și cu Biserica Romano-Catolică despre următorii pași care trebuie întreprinși pentru rezolvarea acestei situaţii.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *