Operațiuni bancare pe care băncile se feresc să vi le spună

Foto: stiri.com

Toate operațiunile bancare, cum ar fi administrarea unui cont, operațiunile precum depunerea sau retragerea de numerar, dar și deschiderea sau închiderea unui cont bancar, sunt gratuite pentru toți românii care au venituri mai mici de 2.500 lei. Legea de care nu amintește nicio bancă este o Directivă Europeană 92/2014 și care se aplică în România începând de la începutul anului 2018. Potrivit acestei directive, nicio bancă care funcționează în România nu are voie să perceapă comisioane de la clienții cu venituri mai mici decât salariul mediu. Așadar, acest lucru este o obligativitate a fiecărei bănci și nu o ofertă așa cum multe dintre ele susțin ca și când v-ar face un favor.
De fapt Comisia Națională de Prognoză a estimat pentru anul în curs un salariu mediu de 4.162 de lei, ceea ce presupune că românii care au venituri pe ultimele 6 luni care nu depășesc echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, adică, 2.500 lei beneficiază de reglementarile amintite.
De asemenea, legea aduce gratuități și pentru operațiunile efectuate online. Sunt scutite la plată și primele 15 operațiuni de debitare directă, de plată cu cardul și on line sau transfer de credit oriunde pe teritoriul Uniunii Europene.
Datorită faptului că unele bănci percep comisioane în aceste operațiuni bancare, foarte multe persoane se feresc să-și deschidă un cont bancar preferând să plătească direct în numerar, în cazul tranzacțiilor de valori mici.
De obicei, atunci când românii încasează salariul sau pensia pe card, ei se feresc de operațiunile bancare. Majoritatea (peste 80%) retrag întreaga sumă primită dintr-o singură operațiune lunară, folosind, practic, cardul bancar doar pe post de portofel temporar.
De aceea scopul principal al actului normativ european este ca populația ”vulnerabilă” sp poată avea acces la serviciile bancare, măcar în formele lor cele mai simple.
Lucian Ionescu