Ambasadori din 16 state au fost convocați de urgență la sediul Ministerului Afacerilor Externe din Rusia

Foto: sputnik.md

După otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (în sud-vestul Angliei) la data de 4 martie, acțiune atribuită de Londra Moscovei, 16 țări din Europa, America de Nord şi Australia au luat măsuri de retorsiune, fără precedent chiar şi în perioada Războiului rece, expulzând peste 140 de diplomaţi ruşi. Rusia a negat orice amestec în acest caz, mai mult acuzând Marea Britanie că ar fi autoarea tentativei de omor în cazul celor două persoane otrăvite.
Măsura luată de către 16 state, printre care și România de a declara persona non grata mai mulți diplomați ruși a iritat foarte tare conducerea Federației Ruse.
Joi, 29 martie, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse l-a convocat pe ambasadorul SUA în Federația Rusă, Jon Huntsman și i s-a comunicat că 58 de angajați ai ambasadei americane de la Moscova și doi angajați ai consulatului din Ekaterinburg vor fi declarate persona non grata. În afară de aceasta, va fi închis consulatul general al SUA din Sankt Petersburg.
De asemenea, vineri, 30 martie, Ministerul de Externe al Rusiei i-a convocat și pe ambasadorii ţărilor care au expulzat diplomaţi pentru a le înmâna câte o notă de protest şi a-i înştiinţa asupra măsurilor de represalii.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a declarat: ”Este prevăzut ca punctul de vedere al Rusiei să le fie exprimat reprezentanţilor oficiali ai statelor străine, să li se răspundă acestora la eventualele întrebări şi ca Rusia să îşi expună propriile interogaţii”
Potrivit comunicatului dat de diplomația rusă : ”La 30 martie au fost convocaţi la MAE rus şefii misiunilor diplomatice ale mai multor ţări care au întreprins acţiuni neprietenoase faţă de Federaţia Rusă în semn de “în solidaritate” cu Marea Britanie în aşa-numitul “caz Skripal”. Ambasadorilor le vor fi înmânate note de protest şi le vor fi anunţate măsurile luate de partea rusă”.
La sediul MAE rus din piaţa Smolenskaia din Moscova s-au prezentat ambasadorii din Italia, Polonia, Olanda, Albania, România, Ucraina, Cehia, Belgia, Letonia, Lituania, Macedonia, Croaţia, Suedia, Danemarca și Australia.
Anterior, a fost văzut ieşind din clădirea Ministerului de Externe rus ambasadorul Marii Britanii, Laurie Bristow, dar el nu şi-a dezvăluit scopul vizitei.
Ministrul de Externe din România, Teodor Meleșcanu, a declarat referitor la această convocare a diplomaților străini de la Moscova, că și el a avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la București și au discutat despre acest subiect precum și faptul că România se aliniază măsurilor luate de Occident de a expulza un consilier rus.
Potrivit acestuia, discuţia cu ambasadorul Rusiei a fost foarte simplă, “noi am prezentat cererea de expulzare, iar domnul ambasadorul Kuzmin s-a referit la faptul că nimic din ceea ce se spune nu este adevărat, că Rusia nu a făcut aşa ceva, nu există nicio dovadă”.
“Decizia de expulzare a diplomatului rus a fost, în realitate, o manifestare a solidarităţii şi sprijinului României pentru gravele incidente petrecute în Marea Britanie. Decizia a fost de a expulza un diplomat din Ambasada Rusiei la Bucureşti, este vorba despre un consilier al cărui nume nu pot să îl dau din motive de păstrare a caracterului datelor personale”, a afirmat Teodor Meleşcanu.
Lucian Ionescu