Violatorii și pedofilii vor figura 20 de ani într-un registru special gestionat de MAI

Foto: igj.ro

Foto: igj.ro

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va avea sarcina de a întocmi un registru numit ”Registrul automatizat național cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor”.

Această măsură apare într-un proiect de act normativ pus recent în discuție la Senat și care are ca scop prevenirea și combaterea contravențiilor și infracțiunilor de natură sexuală.

Potrivit statisticilor, în fiecare zi sunt violate în România cinci femei, iar o dată la patru zile este abuzat sexual un copil.

Registrul care va fi gestionat numai de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), și va conține datele personale ale autorilor faptelor, o poză recentă a agresorului, dar şi o serie de date judiciare, precum cuantumul pedepsei sau al sancţiunii aplicate, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal, restul de pedeapsă rămas de executat etc. Registrul va contabiliza toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor: de la gesturi obscene şi acte de hărţuire sexuală, până la fapte de viol, pedofilie, pornografie infantilă sau incest. Tot aici vor fi consemnate şi faptele de trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerşetoriei şi prostituţie infantilă.

Iniţiativa prevede că pedofilii, proxeneţii, violatorii sau traficanţii de minori să fie trecuţi într-un registru unic şi, timp de 20 de ani, să fie monitorizaţi. Agresorul trebuie să informeze autoritățile dacă lipsește din localitatea în care domiciliază mai mult de 15 zile, precum și obligaţia de a anunţa poliţia înainte de a-şi schimba domiciliul.

La aceste informaţii nu ar avea acces decât poliţiştii şi firmele în momentul în care aceste persoane ar vrea să se angajeze.

Iniţiatorii legii îşi justifică demersul prin valul de violenţe sexuale şi necesitatea de măsuri suplimentare pentru a preveni recidiva. „Pe fundalul violenţei sexuale împotriva femeilor şi copiilor, considerăm necesare luarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni recidiva în cazul inculpaţilor care au comis infracţiuni sau contravenţii de natură sexuală. Dezideratul acesta este justificat parţial de pericolul social, dar şi de necesitatea existenţei unui instrument preventiv pentru a ne asigura că unele infracţiuni de natură sexuală nu se repetă şi pentru a face identificarea persoanelor ce se fac vinovate de aceste acte mai uşoară“, se arată în expunerea de motive.

Asemenea registre există în SUA și Marea Britanie. O măsură mai severă șianume castrarea chimică a pedofililor este aplicată în Cehia și Germania.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca datele care sunt înscrise în ratort să fie șterse după o perioadă de timp, astfel că indivizilor li se va șterge cazierul.

Singura critică a proiectului porneşte de la împrejurarea că, într-o oarecare măsură, anihilează ideea de reabilitare. Adică, chiar dacă şi-au ispăşit pedeapsa, menţionarea în baza de date va genera nişte presiuni, care îi vor urmări toată viaţa“, este de părere deputatul Daniel Fenechiu.

Prezenta inițiativă a fost semnată de 109 senatori și deputați și va fi dezbătută în plenul Parlamentului după sărbătorile de Paște.

Lucian Ionescu

1 thought on “Violatorii și pedofilii vor figura 20 de ani într-un registru special gestionat de MAI

  1. Sa includă și infracțiunile sexuale față de eleve care sunt interzise de Noul Cod de Etică din Învățământul Preuniversitar. Trebuie colectate și centralizate toate reclamațiile vechi depuse la diferite autorități împotriva infractorilor sexuali, chiar și de zeci de ani încoace pentru că respectivii trăiesc și recidivează pe ascuns folosind aceeasi tehnica a meditatiilor particulare unde abordează eleve pentru sex.Propun sa se efectueze verificări de către autoritățile de cercetări penale în acest sens și în Balș,judetul Olt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *