PSD a pus ochii pe banii românilor plecați la muncă în străinătate

Foto: novatv.ro

Românii din diaspora trimit anual în țară peste 2 miliarde de euro, o bună parte din sumă fiind transferată prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani.
Desigur, este o sumă deloc de neglijat dar și tentantă pentru statul român care vânează orice pentru a cârpi un buget și așa zdrențuit. Dar lăcomia nu cunoaște limite. De ani de zile se tot vorbește despre impozitarea sumelor de bani pe care românii ce muncesc în străinătate le trimit rudelor rămase în țară, fiindu-le necesare pentru supraviețuire.
PSD are în prezent un proiect prin care românii vor fi obligați să justifice cu documente sumele de bani trimise în țară, mai mari de 1.000 de euro.
Proiectul a fost inițiat de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, un organism care ține de Guvern și este compus din reprezentanți ai mai multor ministere, inclusiv Ministerul de Finanțe.
Referitor la acest proiect, senatorul PNL Florin Cîțu a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu despre ceea ce reprezintă acesta pentru românii care trimit dar și pentru cei care primesc sume mai mari această sumă.
“În acest moment, la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor există un proiect de lege care te afectează direct pe tine. De acum încolo, dacă trimiți bani în România, orice sumă peste 1.000 de euro trebuie justificată cu documente, de tine sau de cei care primesc bani. În caz contrar, Liviu Dragnea, gașca lui din Teleorman și instituțiile pe care le patronează îți vor confisca acești bani. Sfatul meu este să fii foarte atent ce faci de acum încolo, cum trimiți bani în țară sau dacă mai trimiți bani în țară. Și ai grijă, anunță-i și pe cei de acasă și anunță toți românii, ca să știe și ei ce li se pregătește în țară“.
Proiectul de lege din 31 ianuarie publicat pe site-ul ONPCSB, poate fi consultat la http://www.onpcsb.ro/pdf/PROIECT%20LEGE%2031%20%20IANUARIE%20CU%20OBS%20MJ%20FINAL.pdf.
În acest context, începând de săptămâna viitoare se va discuta de noile măsuri de impozitare ce se vor aplica banilor trimişi de rudele aflate la muncă în străinătate.
Așa că toţi românii care trimit bani familiilor sau rudelor în România vor fi verificaţi în fiecare lună calendaristică. În primă fază, statul român va verifica exclusiv provenienţa banilor, urmând ca ulterior să implementeze o impozitare realistă, conform cu prevederile în vigoare existente în România.
De asemenea se va verifica şi dacă se respectă sau nu, cadrul fiscal intern. Iniţiatorii acestei măsuri consideră că doar prin acest demers se poate reechilibra bugetul Fiscului prin încasarea de mai multe impozite la buget.
În proiect este prevăzută şi o perioadă de maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacţia, în care acestea să raporteze informaţiile cerute de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
“Art, 7 (7) Raportul pentru tranzacţiile prevazute la alin. (1), (3) şi (5) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacţiei, conform Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau la ieşirea din Uniune, deţinute de acestea la intrarea sau ieşirea din Uniune, conform unei metodologii aprobată prin ordin al preşedintelui Oficiului”.
La capitolul IV – Măsuri de cunoaştere a clientelei, art. 10 (2) se arată: “Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) (fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, inclusiv orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial) sunt obligate să cunoască identitatea entităţilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 de euro”.
Proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor de raportare cu amenzi între 25.000 şi 150.000 lei.
“Capitolul X – Răspunderi şi sancţiuni, art. 43 – (1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravenţională, administrativă sau penală. (2) Pentru persoanele fizice, contravenţiile prevăzute la alin.(1) lit. a), d) şi f) se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei”.
Lucian Ionescu
Nu știu câți din voi au timp sa citească dispozițiile CE. Una din specializarea PSD, este în modificarea și adaptarea acestor decizii după interesele lor. In aceasta dispoziție CE, suma minima pentru persoanele fizice este de 10.000 Euro nu de 1.000. In al doilea rând destinația finala este pentru persoanele juridice și sistemul bancar, cu predilecție pentru tranzacțiile în afara și din afara UE. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32005R1889&from=RO . Comparația cu versiunea românească http://www.onpcsb.ro/pdf/PROIECT%20LEGE%2031%20%20IANUARIE%20CU%20OBS%20MJ%20FINAL.pdf