Scenariu apocaliptic – Rusia ar putea răspunde alianței americano-franco-engleză cu declanșarea unui ”război informatic murdar”

Foto: libertatea.ro

Foto: libertatea.ro

Operațiunea militară desfășurată de forțele militare aliate SUA-Franța-Marea Britanie, în zorii zilei de sâmbătă în Siria, a fost calificată de președintele Rusiei ca fiind “act de agresiune împotriva unui stat suveran ce se află în avangarda luptei împotriva terorismului”.

Aceeași poziție a avut-o și Vasiliy Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, care în ședința Consiliului de Securitate ce a avut loc sâmbătă a afirmat: ”Acesta este modul în care doriţi ca afacerile internaţionale să fie conduse acum? Acesta este huliganismul în relaţiile internaţionale şi nu huliganism minor, având în vedere că vorbim de mari puteri nucleare”.

De cealaltă parte, aliații spun că atacul împotriva Siriei a fost un real succes iar obiectivele operațiunii militare au fost atinse.

Într-un interviu oferit de președintele Franței Emmanuel Macron la postul național de televiziune , acesta a afirmat că este mulțumit de rezultatul atacului militar al forțelor aliate împotriva Siriei, dar consideră că acest lucru ar putea fi repetat în condițiile în care regimul Assad din Siria ar mai folosi arme chimice.

De-asemenea, Nikky Haley, ambasadorul SUA la ONU a afirmat că acest lucru ar putea sa fie posibil:Am vorbit cu preşedintele şi mi-a spus că, în cazul în care regimul sirian va folosi din nou gazul otrăvitor, America este pregătită să acţioneze”.

Misiunea forţelor americane desfăşurate în Siria “nu s-a schimbat”, iar preşedintele Donald Trump doreşte ca acestea să revină în Statele Unite “cât mai curând posibil”, a declarat Casa Albă la sfârşitul săptămânii trecute.

“Misiunea americană nu s-a schimbat. Preşedintele a spus clar că doreşte ca forţele americane să revină cât mai curând posibil. În plus, aşteptăm de la aliaţii noştri regionali şi de la partenerii noştri să îşi asume mai multe responsabilităţi, atât militar, cât şi financiar, pentru a asigura securitatea regiunii”, a făcut cunoscut într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Fiind în asentimentul partenerilor din alianță, Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a afirmat la rândul său : Dacă ar fi atât de crud şi nesăbuit să o facă din nou, vom analiza opţiunile împreună cu aliaţii”, referindu-se la regimul Assad.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, duminică, într-o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rohani, că noi lovituri occidentale împotriva Siriei ar putea provoca ‘haos’ în relaţiile internaţionale.

În acest context, cei trei aliați se așteaptă ca Rusia să acționeze la rândul ei. Potrivit serviciilor de informații ale Marii Britanii, Rusia ar putea porni un așa numit război murdar, cu atacuri informatice asupra unor instituții-cheie, cum ar fi sistemul de sănătate sau cel de distribuție a energiei. Ar putea fi vorba, tot în spațiul virtual, și despre campanii KOMPROMAT – cum numesc rușii răspândirea de informații compromițătoare despre politicieni de prim rang sau alte personalități publice.

Moscova a anunțat deja că nu ia în calcul acțiuni în plan militar, însă nu va lăsa fără răspuns operațiunea americano-franco-engleză. Scenariul despre care se vorbește cel mai mult este legat de atacuri cibernetice, comandate din Rusia.

Boris Johnson, ministrul britanic de externe, a afirmat că a început să-și ia măsuri de precauție, în acest sens Centrul Guvernamental de Comunicații fiind pregătit să contracareze un eventual atac cibernetic rusesc.

Lucian Ionescu

1 thought on “Scenariu apocaliptic – Rusia ar putea răspunde alianței americano-franco-engleză cu declanșarea unui ”război informatic murdar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *