Noile cărți de identitate propuse de Comisia Europeană vor cuprinde amprente digitale și imagini faciale

Foto: agriniovoice.gr

Foto: agriniovoice.gr

Creșterea ratei infracționale cu referire la falsificarea actelor de identitate a determinat Comisia Europeană să propună măsuri de îmbunătățire a elementelor de securitate cu care sunt prevăzute cărțile de identitate ale cetățenilor UE.

În acest sens, CE consideră necesar ca toate carțile de identitate să cuprindă date biometrice, și anume amprente digitale și imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului.

Potrivit estimărilor, 80 de milioane de europeni dețin cărți de identitate care nu pot fi citite automat și nu sunt prevăzute cu elemente biometrice de identificare.

Aceste măsuri vor restrânge și spațiul de manevră al teroriștilor și infractorilor, lipsindu-i de mijloacele necesare pentru planificarea, finanțarea și săvârșirea infracțiunilor.

“Securitatea a fost una dintre priorităţile actualei Comisii Europene încă din prima zi. Continuăm să susţinem eforturile statelor membre de a proteja mai bine cetăţenii şi de a le garanta drepturile. Astăzi, intensificăm acţiunile pentru a-i lipsi pe infractorii de drept comun şi pe terorişti de instrumentele şi resursele de care au nevoie pentru a comite delictele, respectând angajamentul în sensul unei Uniuni Europene care să ofere protecţie”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

În acest fel se preconizează contracararea falsificării documentelor folosite de către infractori și teroriști pentru a intra în UE dintr-o ţară terţă.

Acordând autorităților de aplicare a legii acces la informațiile financiare esențiale, eliminăm încă un punct vulnerabil exploatat de teroriști și îi lovim în punctul cel mai sensibil: mijloacele lor financiare. În paralel, facilităm colectarea probelor electronice, înăsprim controalele asupra armelor de foc și a precursorilor de explozivi și întărim securitatea cărților de identitate. Prin toate aceste măsuri, restrângem și mai mult spațiul de manevră al teroriștilor ”, spune Comisarul pentru uniunea securității, Julian King.

În aceste condiții, ne propunem să împiedicăm utilizarea documentelor frauduloase, care pot fi folosite inclusiv de teroriști și infractori pentru a intra în UE din țări terțe. Pentru aceasta, am luat măsurile următoare, spune Comisia:

– stabilirea unor standarde comune de securitate în întreaga UE în conformitate cu standardele minime de securitate stabilite de OACI;

– instituirea obligativității datelor biometrice în cazul țărilor care eliberează cărți de identitate: de acum înainte, cărțile de identitate ale cetățenilor UE (în vârstă de peste 12 ani) și documentele de ședere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE vor include date biometrice, și anume amprente digitale și imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului. Această măsură va fi însoțită de garanții mai stricte cu privire la acordarea accesului la elementele biometrice;

– punerea în aplicare a unui proces ambițios de eliminare treptată a documentelor neconforme: noile norme prevăd o eliminare relativ rapidă, dar treptată, a documentelor neconforme la expirarea valabilității acestora sau cel târziu în termen de cinci ani și, respectiv, de doi ani în cazul celor mai puțin sigure (care nu pot fi citite automat).

Statele membre vor avea deplina libertate de decizie în ceea ce privește reglementarea celorlalte aspecte legate de concepția cărților naționale de identitate. Prin introducerea acestor standarde îmbunătățite, propunerea urmează o abordare similară celei deja aplicate de UE cu privire la elementele de securitate ale pașapoartelor.

Comisia insistă asupra faptului că nu este necesar să se impună stabilirea unui act de identitate în ţările care nu le eliberează.

Date furnizate de Agenţia UE pentru protecţia frontierelor (Frontex) arată că România ocupă primul loc la capitolul documente de identitate falsificate, potrivit site-ului agenţiei ANSA. Pe locurile următoare se situează Italia şi Grecia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *