Meci incredibil: Elie Wiesel vs Nyiro Jozsef, 0 – 1

La începutul acestei luni, mai precis, în 3 aprilie, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a emis un comunicat prin care afirma că urmăreşte cu maximă îngrijorare iniţiativa Consiliului Local Odorheiu Secuiesc de a acționa pentru atribuirea numelui „Nyiro Jozsef” bibliotecii municipale din localitate. Se indica și hotărârea Consiliului Local (nr. 84/2018) prin care se stabilise începerea procedurilor legale de schimbare a denumirii bibliotecii.
Inițiativa  Consiliului Local al Mun. Odorheiu Secuiesc pentru a atribui Bibliotecii Municipale numele scriitorului maghiar Nyiro Jozsef a suscitat criticile Institutului „Elie Wiesel”, care și-a susținut temeinic punctul de vedere, pornind de la personalitatea acestui scriitor și de la activitatea lui politică și publicistică. Încercând să aflăm și singuri cum au stat lucrurile, iată lucrurile peste care am dat:
Nyiro Jozsef (1889-1953) a fost un scriitor și politician originar din Transilvania, deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul regimului criminal Nyilasist, având, chiar și înainte, legături notorii cu regimul fascist instaurat în Ungaria. Activitatea sa politică și publicistică a inclus, cu regularitate, poziții antisemite și pro-fasciste, fiind un fervent susținător al regimului nazist din Germania și un propagandist al Partidului Crucea cu Săgeți, care a pus în aplicare crimele împotriva evreilor din Ungaria.
În 1945, a fugit din Ungaria, refugiindu-se în Germania, apoi în SUA și Spania, fiind căutat de Comisia Aliată de Control, drept criminal de război.
Încurajați de delicatețea, sau tăcerea, cu care au fost întâmpinați de diferite consilii, institute, instituții și opinia publică, aleșii din CL Odorheiu Secuiesc au decis să continue demersul, consemnat în Hotărârea nr. 84/2018.
În răspunsul dat la cererea de furnizare de informații de interes public, transmisă de portalul nostru, în temeiul legii 544/2001, Primăria Odorheiu Secuiesc susține că, prin respectiva hotărâre, CL Odorheiu Secuiesc a decis „doar oportunitatea începerii procedurilor legale de atribuire a denumirii  Biblioteca Municipală Nyirő József Városi Könyvtár bibliotecii municipale din Odorheiu Secuiesc”. Pentru ca măsura să fie pusă în practică este necesar ca să fie respectată o procedură de atribuire, care să respecte prevederile Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv al Ordonanței nr. 63/2002, aprobată prin Legea nr. 48/2003, privind atribuirea sau schimbarea de denumiri.
Iată ce ni se spune legat de motivele pentru care a fost ales numele unei personalități, ce s-a implicat în chestiuni ce țin de ură și intoleranță: „În ceea ce privește criteriile care au stat la baza alegerii acestui nume, aceste criterii sunt legate strict de activitatea literară remarcabilă a scriitorului Nyiro Jozsef. Romanele și nuvelele lui Nyiro Jozsef au ca bază viața oamenilor, a comunițăților secuiești din Transilvania, scriitorul prezentând într-un stil propriu viața de zi cu zi, dorințele, idealurile, soarta eroilor creațiilor sale literare, având o contribuție majoră nu doar din aspect literar, dar și din punct de vedere etnografic la îmbogățirea culturii universale maghiare.
Cu toate că activitatea publică, politică a lui Nyiro Jozsef poate stârni și în prezent opinii sau păreri contradictorii, scriitorul nu a fost niciodată pus sub acuzare sau condamnat de vreo instanță judecătorească română sau străină pentru comiterea de infracțiuni contra păcii și omenirii, ori crime de război sau crime contra umanității.


După considerentele noastre, pe baza activității sale literare remarcabile, Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc poate purta numele scriitorului”.
Iată că activitatea publică și politică, inclusiv lăudarea liderilor naziști, este văzută de conducerea CL Odorheiu Secuiesc doar de natură a naște „păreri contradictorii”, iar incitările la ură, pline de „forță” împotriva evreilor și românilor, regăsite în articolele pe care le-a semnat în revista „Forța Maghiară” – „Magyar Ero” sunt acceptabile pentru aleșii locali din Odorheiu Secuiesc, atâta vreme cât Nyiro Jozsef a reușit să scape de justiție și s-a refugiat în Spania fascistă, unde a trăit până la moartea sa, în anul 1953. O bibliotecă, instituție cu care școlarii și tinerii iau contact, ar trebui, în viziunea edililor din Odorhei, să dea exemplul vieții acestui scriitor – „este în regulă să susții și să faci lucruri foarte grave, atâta timp cât reușești să scapi de justiție; cei care au puterea și care vor veni după tine, te vor preamări! Bibliotecile au, pentru cei care le vizitează, un miros frumos, de carte, de lemn și de mobilă aleasă, dar „mirosul” acestui demers și a cestor argumente este unul urât, de interese politice și de intoleranță.

Ileana Kiss

Foto: 9am.ro și roncea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *