În Austria se confiscă banii și telefoanele imigranților

Foto: Wall-Street.ro

Foto: Wall-Street.ro

Un proiect de lege prevede că solicitanților de azil li se vor confisca până la 840 de euro și telefoanele mobile. Proiectul de lege a fost adoptat de Guvernul austriac și justifică luarea acestor măsuri ca urmare a recuperării banilor cheltuiți cu procedurile de azil.

Confiscarea telefoanelor mobile se va face pentru verificarea identităţii persoanelor, examinarea datelor de localizare a aparatelor şi confruntarea acestor informaţii cu declaraţiile solicitanţilor de azil despre traseul lor şi punctul de intrare în Uniunea Europeană.

Ne-am stabilit în mod deliberat obiectivul de a lupta împotriva migraţiei ilegale, dar şi împotriva abuzării de dreptul de azil”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului de interne Herbert Kickl, membru al FPOe (Partidul Libertății, extremist de dreapta), se urmăreşte pe această cale un cadru ”mai restrictiv” pentru dreptul de azil.

Proiectul legislativ, care urmează să fie supus la vot în parlament în această sesiune, mai prevede plasarea imediată în centre de retenţie, în vederea expulzării, a beneficiarilor de azil condamnaţi de justiţia austriacă şi care şi-au ispăşit pedeapsa.

De asemenea, refugiaţii îşi vor pierde dreptul de şedere în Austria dacă vor merge în ţările de origine ‘în vacanţă’.

Austria, are 8,7 milioane de locuitori și a înregistrat peste 150.000 de cereri de azil în urma valului de refugiaţi din 2015-2016.

Printre alte prevederi ale Proiectului Legislativ figurează reducerea ajutoarelor sociale pentru refugiaţi precum și prelungirea de la 6 la 10 ani a termenului în care refugiaţii pot primi cetăţenia austriacă.

Opoziţia politică austriacă şi grupuri de apărare a drepturilor omului au denunţat multe dintre aceste măsuri ca ilegale sau excesive și consideră că măsurile vor fragmenta societatea.

Tot ceea ce reuşeşte acest proiect de lege este să creeze mai multă nesiguranţă şi neîncredere în rândul populaţiei”, a reacţionat organizaţia Amnesty International într-un comunicat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *