Război total între președintele României și Guvern. Klaus Iohannis: ”Îi retrag încrederea şi solicit, public, demisia premierului Viorica Dancilă”

Foto: Opiniatimisoarei.ro

Foto: Opiniatimisoarei.ro

Cu o oră înainte de întâlnirea programată și convenită între președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Viorica Vasilica Dăncilă, Guvernul a comunicat la cabinetul preşedintelui faptul că premierul nu va veni vineri la Cotroceni.

Vineri, la ora 11:00, întrevederea între cei doi demnitari urma să fie pe tema armonizării politicilor BNR cu politicile fiscale guvernamentale.

Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta nu are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenționat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern și PSD, pe de o parte, și Banca Națională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau doar să repet două lucruri. Rolul Băncii Naționale a României este unul foarte clar determinat și calitatea principală a Băncii Naționale a României este independența ei față de voința politică, față de Guvern și față de alte autorități ale statului”, a spus președintele Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

De asemenea, în cadrul întrevederii de vineri, trebuia să fie pusă în discuție și deplasarea premierului Viorica Vasilica Dăncilă, împreună cu președintele PSD Liviu Dragnea, în Israel, unde s-au întîlnit cu premierul Benjamin Netanyahu în vederea mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Trebuie precizat că supărarea președintelui Iohannis pe această temă, adică, relocarea ambasadei, rezultă din faptul că cei doi au plecat în Israel fără consultarea sa, așa cum este prevăzut în Constituție.

Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă (…) Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă”, a mai declarat șeful statului.

Iohannis a spus că Dăncilă nu a reprezentat România și nu a avut niciun fel de mandat, în condițiile în care șeful statului este cel care coordonează politica externă a României. El a mai spus că este fără precedent ca un premier să plece într-o vizită oficială și să trateze probleme legate de politica externă, fără să anunțe ce face acolo.

În acest context, Klaus Iohannis consideră că actualul premier al României a încălcat cu rea credință Constituția țării: ”Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea așa: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Este jurământul pe care îl depunem noi, care obținem și îndeplinim după aceea demnități publice.

Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, legile țării. Asta înseamnă și că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare, în interesul statului român, între Președinte și Prim-ministru, că se respectă deciziile Curții Constituționale, toate acestea în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele de la partid şi în acest context îi retrag încrederea şi solicit, public, demisia premierului Viorica Dancilă”, a afirmat preşedintele.

Potrivit declarațiilor făcute de Klaus Iohannis, premierul Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru.

“Au trecut aproximativ trei luni de guvernare şi trag o concluzie, că doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru şi transformă astfel guvernarea într-o vulnerabilitate pentru România. Viorica Dăncilă nu a înţeles rolul preşedintelui în politica externă a ţării”.

Cu toate că PSD nu a reacționat în nici un fel la declarațiile de presă ale președintelui Klaus Iohannis, în schimb, președintele ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus: „Preşedintele nu cunoaşte bine care sunt atributele instituţionale ale preşedintelui. Vreau să-i atrag atenţia că premierul nu are niciodată nevoie de mandat ca să plece într-o vizită. Viorica Dăncilă vorbeşte în numele Guvernului şi în numele României. Politic, preşedintele poate să facă declaraţii, să deschidă un război cu majoritatea, cu Guvernul, e problema dânsului. Majoritatea PSD-ALDE a adoptat întotdeauna o poziţie de respect faţă de instituţie. Poate să ceară demisia premierului, cum poate să o facă orice cetăţean. Are aceeaşi valoare, nici mai mare, nici mai mică. Urmăreşte ceva politic. Preşedintele face o gravă eroare de apreciere. Vrea să pară ce nu este. Nu poate să controleze prim-ministrul”.

În schimb, președintele PNL, Ludovic Orban, și-a arătat sprijinul față de președintele Iohannis, fiind de acord cu poziția oficială a acestuia.

Cu siguranţă vom folosi acest instrument constituțional în momentul în care vor exista cele mai mari şanse pentru a obţine un număr cât mai mare de voturi. Este normal şi firesc ca preşdintele să exprime o poziţie oficială, chiar dacă ea nu generează consecințe imediate, a spus Orban.  Aceasta arată că doamna Dăncilă nu mai are niciun fel de sprijin şi de disponibilitate spre colaborare din partea preşedintelui.

Azi, cifrele (n.r.-numărul de voturi pentru trecerea unei moţiuni de cenzură) nu arată foarte bine, dar discutând şi cu colegii liberali, necesitatea unei moţiuni de cenzură e evidentă“, declarat și preşedintele USR, Dan Barna.
Din surse neoficiale am aflat că lipsa de reacție a PSD ar face parte dintr-un scenariu pus la cale de Liviu Dragnea. Despre ce intenții ar fi vorba în acest presupus plan al liderului PSD, rămâne de văzut.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *