Regina Soldat a României, cea mai iubită Regină a românilor

Foto: Corect News.ro

Foto: Corect News.ro

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei și Asociația „România Culturală”, a deschis expoziţia de fotografie-document „Regina soldat”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția este deschisă publicului în perioada 27 aprilie – 20 mai 2018.

Expoziția de fotografie-document „Regina soldat” evocă personalitatea Reginei Maria, precum şi implicarea sa activă în campaniile din timpul Primului Război Mondial, prin imagini care o înfăţişează pe aceasta participând activ la organizarea spitalelor de campanie, la îngrijirea răniţilor de pe front, precum şi la alte acţiuni caritabile menite să ridice moralul militarilor români şi să aline suferinţa celor răniţi în timpul Marelui Război.

La venisajul expoziției, faptele de adevărat patriotism și sacrificiile pe care le-a făcut Regina Maria pentru țară au fost prezentate de drd. Anca Beatrice Todireanu, președinte al Asociației „România Culturală” și inițiator al acestui proiect, dr. Florin Cîntic, director al Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale și dr. Sorin Iftimi, muzeograf, Muzeul de Istorie a Moldovei.

Regina Maria, va rămâne pentru totdeauna în istoria poporului român ca fiind Regina Mamă sau Regina Soldat a României și a fost cea mai iubită Regină a românilor.

Personalitate hotărâtă, prin voinţa, sinceritatea, vitalitatea şi veselia sa, Regina Maria a fost Regina care a cucerit inimile tuturor românilor. Elegantă, inteligentă, sentimentală, cu simțul umorului și, mai presus de toate, plină de iubire faţă de ţara sa, a ştiut întotdeauna să se facă remarcată, apreciată şi îndrăgită.

După doi ani de neutralitate, România intră în Primul Război Mondial de partea Antantei. În august 1916, Regele Ferdinand convoacă la Cotroceni Consiliul de Coroană prin care se stabileşte ca România să declare război Austro-Ungariei.

O dată cu deschiderea războiului României, Regina Maria scria în jurnalul său: „Dumnezeu să ne ajute pe toţi – sunt gata pentru tot ce mi se cere – dar trebuie ca aceasta să fie pentru binele ţării mele, a scumpei mele ţărişoare pe care o iubesc”.

Și nu și-a încălcat niciodată cuvântul fiind în permanență alături de soldații români. În fiecare zi, Regina vizita răniţii din spitale şi pe toţi îi îngrijea cu aceeaşi nesfârşită dragoste. „Zilnic mă duceam înspre răniţi, treceam din sală în sală. Niciodată nu am lăsat o chemare fără răspuns, şi cutreieram pretutindeni, fără să mă descurajeze vreo privire, vreo oboseală, vreun drum cât de lung”, scria în jurnal, Regina Maria.

Conştientă de menirea ei în acele împrejurări grele pentru ţară, nu a ezitat să-şi pună viața în pericol, socotind că doar astfel poate fi un exemplu pentru poporul său.

Foto: CorectNews.ro

Principesa Ileana, care era încă un copil în timpul războiului, descrie o scenă care relevă, poate mai mult ca orice, până unde mergea dragostea şi devotamentul Reginei Maria pentru ţara sa. „Când se întorcea seara târziu, acasă la Iaşi, partea de jos a rochiei – pe vremea aceea se purtau rochii lungi – era de culore gri-cenuşie, ca şi cum ar fi fost praf, dar nu era praf, erau păduchi. Astfel, mergea direct în odaia ei de baie, se băga în cada de baie, cu rochia pe ea şi se dezbrăca acolo. Toţi cei din jur erau înspăimântaţi şi o îndemnau să-şi facă injecţii ca să fie protejată împotriva tifosului exantematic care făcea ravagii, dar mama protesta spunând: «Eu nu am timp să fiu bolnavă, şi atâta timp cât România are nevoie de mine, Dumnezeu să mă ocrotească nu pentru mine, dar pentru că ţara are nevoie de mine». În timpul războiului nu a luat nici un medicament preventiv şi Dumnezeu într-adevăr a păzit-o.”

Biruinţa României a însemnat realizarea, pas cu pas, a Marii Uniri. Pe 27 martie 1918 Basarabia se uneşte cu Patria-Mamă, apoi, la 28 noiembrie este rândul Bucovinei să trăiască marea sărbătoare a Unirii, urmată la 1 decembrie de Transilvania.

Unităţile militare româneşti au apărat Marea Unire înfăptuită la 18 noiembrie/1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Întrucât membrii delegaţiilor din judeţele aflate în vestul ţării, care au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia, au fost arestaţi şi persecutaţi de administraţia maghiară, armata română a început acţiuni de luptă spre vest, în luna decembrie 1918, ajungând pe aliniamentul: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad.

Cu aprobarea Consiliului Militar Suprem Interaliat, de la Paris, armata română a alungat administraţia maghiară şi trupele maghiare, în luna aprilie 1919, până la Tisa. Între localităţile eliberate în vestul ţării s-a înscris şi oraşul Oradea, la 20 aprilie 1919.

Regina Maria a murit pe 18 iulie 1938, la Castelul Pelişor. Dorinţa sa a fost să trăiască ultimele clipe în ţara căreia i-a dedicat întreaga viaţă.

Pe 20 iulie corpul neînsufleţit al Reginei Maria a fost adus la Bucureşti, unde a fost expus pe catafalcul de onoare în salonul alb de la Cotroceni, apoi, peste câteva zile, trupul Mariei a fost pus într-un vagon deschis pentru călătoria la Curtea de Argeş. „În mod normal, era un drum de două ore de la Bucureşti, peste Câmpia Română, până la vechiul oraş de la poalele munţilor, dar trenul a trebuit să oprească de atât de multe ori, încât au fost necesare şase ore ca să acopere distanţa. Mii de ţărani, cu lumânări aprinse în mâini, însoţiţi de preoţii lor de ţară, îngenuncheau lângă calea ferată ca să-şi aducă ultimul omagiu. S-a spus că atât de multe flori fuseseră aruncate pe sicriul din vagonul deschis, încât soldaţii din garda de onoare care stăteau în poziţie de drepţi riscau să fie sufocaţi”, consemna atunci presa vremii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *