Senatul a adoptat proiectul legislativ care prevede ca valabilitatea examenului de titularizare al cadrelor didactice să fie de 10 ani

Foto: Graiul Salajului.ro

Foto: Graiul Salajului.ro

La nivel naţional, datele Ministerului Educaţiei arată o scădere atât a numărului de cadre didactice, cât şi al profesorilor titulari.

Profesori ieşiţi la pensie, suplinitori necalificaţi şi cadre didactice care nu iau examenul de titularizare sunt trei dintre neregulile pe care reprezentanţii din Ministerul Educaţiei le tot constată, de câţiva ani.

De exemplu, 20% dintre profesorii din Bucureşti sunt suplinitori, pensionari sau necalificaţi.

Intrarea în învăţământ a cadrelor didactice nepregătite contribuie la agravarea problemelor și așa destul de multe în tot sistemul educațional.

Lipsa de pregătire în rândul profesorilor se vede în primul rând din rezultatele de la exemenele de titularizare. Cea mai mare scădere a nivelului de pregătire a cadrelor didactice se înregistrează în ciclul primar și în învățământul profesional.

Dacă luăm exemplu situația din Capitală, putem spune că la examenul de titularizare de anul trecut abia jumătate dintre concurenți au obținut notă de promovare, adică 7, în timp ce 20% dintre candidați au obținut note mai mici de 5.

Analizând o asemenea situație care se agravează de la an la an, măsura majorării salariilor cadrelor didactice nu poate să suplinească lipsa de pregătire a acestora.

Cu toate facilitățile, sistemul educațional suferă din cauza unei acute lipse de personal calificat.

Așadar, Senatul a adoptat luni un proiect legislativ care prevede extinderea termenului în care un examen de titularizare este valabil, de la şase la zece ani.

Proiectul prevede clarificarea unor aspecte privind titularizarea cadrelor didactice, detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar, detaşarea pentru ocuparea unor posturi didactice din unităţi/instituţii de învăţământ.

Potrivit unui amendament al Comisiei pentru învăţământ din Senat, însuşit de plen, cadrele didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar particular trebuie să obţină nota şi media de cel puţin 7,00 la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar, în ultimii zece ani.

În prezent, legea prevede că aceste cadre didactice trebuie să obţină cel puţin media/nota 7,00, la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat, în ultimii şase ani.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind Cameră decizională.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *