Tinerii cu studii agricole care vor să devină fermieri pot primi gratis 50 ha de teren agricol

Foto: agrointel.ro

Foto: agrointel.ro

Despre protecția terenurilor arabile din România s-a vorbit cu patimă în fiecare guvernare venită spre a ”revoluționa” agricultura. Legi s-au dat, dar unele dintre ele au fost neaplicabile, iar altele nu s-au aplicat deloc din diferite motive. În schimb, din 13,3 milioane de hectare teren agricol, aproximativ 40% sunt în prezent vândute sau arendate străinilor. Motivele pentru care azi se întâmplă acest lucru sunt multiple. Potrivit datelor Eurostat,  România este țara cu cel mai ieftin teren arabil din spațiul intracomunitar. Din anul 2001, diferite guvernări au încercat să emită legi considerate atractive pentru  a stimula tinerii să rămână în mediu rural și să-și pornească o afacere de profil.
De exemplu, în noiembrie 2016, s-a modificat Legea 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.  La această lege a fost introdus un articol care prevede ca tinerilor sub 40 de ani să li se poată atribui o suprafață de 50 ha de teren agricol. Condițiile prevăzute de lege sunt ca persoanele beneficiare de acest teren să fii absolvit studii agricole, să se mute în mediul rural și să-și înființeze o fermă agricolă. Dar legea nu a putut fi aplicată deoarece au lipsit normele de aplicare. După doi ani, iată că, legea a revenit din nou în atenția autorităților. Acum, ministerul Agriculturii pregătește condițiile de aplicare ale acestei legi.
” Concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 de hectare, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme; în situația în care suprafețele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurențială reglementată de prezenta lege”, se arată în modificarea apărută în Monitorul Oficial.
Conform noilor reglementari, tinerii vor putea primi acele 50 de ha în concesiune sau arendă, dar și suma de 50.000 de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Dar pentru a putea fi aplicată și această modificare a Legii 268/2001, ar mai trebui văzut dacă Agenția Domeniilor Statului (ADS) are suficiente terenuri în adminstrare . Identificarea terenurilor pentru ca împroprietărirea tinerilor să fie posibilă este o operațiune de lungă durată. De exemplu, din actele oficiale, ADS adminstrează în prezent 320.000 ha de teren agricol, din care 65.158 ha sunt concesionate în Insula Mare a Brăilei, 56.220 ha sunt exploatate de societatea Agricost SRL, iar până la 271.000 sunt date altor societăți comerciale.
Dar, din moment ce modificarea a fost operată în Monitorul Oficial, probabil că ministerul Agriculturii s-a gândit și la câteva soluții viabile pentru ca legea să poată fi aplicată.
Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *