Icoane cu părintele Arsenie Boca au fost confiscate la Arad

Foto: arsenie boca.ro

 

Foto: arsenie boca.ro

Milioane de creștini ortodocși care au vizitat, măcar o singură dată, mânăstirea Prislop și s-au rugat la mormântul părintelui Arsenie Boca, care se află în incinta mânăstirii, au cumpărat de la comercianții din zonă diferite suveniruri reprezentând portretul părintelui. Deși sunt nenumărate cereri venite din partea ortodocșilor adresate Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru ca părintele Arsenie Boca să fie canonozat sfânt, lucrul acesta încă nu a fost realizat. Profitând de această situație, ungurul Andor Sándor, care locuiește în localitatea Kecskemét (Ungaria), și care nu are nicio legătură cu religia ortodoxă, aparținând altui cult religios, a cumpărat drepturile de proprietate intelectuală pentru marca Arsenie Boca, mai exact o ilustrație industrială care-i înfățișează chipul celebrului duhovnic român, precum și numele acestuia. Situația, care nu este nici pe departe doar un act pur comercial și care are implicații mult mai profunde a fost semnalată la momentul respectiv de publicația noastră. Desigur, rezultatele investigației noastre jurnalistice vor fi prezentate publicului larg pentru a lua la cunoștință despre adevărul din spatele acestei situații de neacceptat. Trebuie subliniat că iconițe, cruciulițe și toate obiectele care au ca reprezentare numele sau portretul parintelui Arsenie Boca se comercializează în toată țara, nu numai în Ardeal.

Contrabandă cu sfinți”

La Arad s-a întâmplat ceea ce pentru unii era de așteptat, iar pentru alții de neînchipuit. Zeci de obiecte de cult religios, în majoritate icoane cu părintele Arsenie Boca şi cărţi despre viaţa acestuia, au fost confiscate miercuri de către poliţiştii din Arad, dintr-un magazin de specialitate, după o sesizare depusă de un arădean care susţine că deţine în România drepturile asupra mărcii “Părintele Arsenie Boca”.

Reclamantul, Gheorghe Emanuel Daniel, domiciliat în Arad, a sesizat poliția că un magazin de pe strada Mețianu din localitate comercializează obiecte de ”contrabandă” reprezentând portretul fostului duhovnic Arsenie Boca.

Lorena Radu, IPJ Arad: “Poliţiştii Serviciului de Investigarea Criminalităţii Economice au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 despre faptul că în incinta unui magazin de pe raza municipiului Arad erau deţinute în vederea comercializării obiecte şi articole de cult religios care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată. Au fost indisponibilizate toate produsele care prezentau însemnele unei mărci înregistrate.”

Agenții, de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, au propus vânzătoarei de la magazinul respectiv să retragă de la vânzare produsele cu însemnele mărcii „Arsenie Boca”, ori acestea vor intra în custodia Poliției Economice fără drept de a le comercializa în continuare.

Foto: Politia Romana.ro

Proprietarul magazinului anunțat telefonic de cele întâmplate, deoarece nu a fost de față (nu locuiește în Arad), i-a transmis vânzătoarei să închidă magazinul și să predea toate produsele cu Arsenie Boca agenților de la Poliția Economică.

Așa cum am spus, reclamantul care a pus poliția arădeană pe jar este un anume Gheorghe Emanuel Daniel, în vîrstă de 24 ani și este instructor de Aikido la Arad.

Printr-un mod care, deocamdată, este ascuns de tânărul arădean, acesta a luat legătura cu Alexandru Andor, deținătorul licenței mărcii ”Arsenie Boca”. Considerând că pot face ”afaceri” împreună, aikistul susține că a preluat gratis drepturile de autor pentru România a licenței asupra numelui celebrului duhovnic. Ca lucrurile să fie cît se poate de legale, arădeanul Gheorghe a apelat la avocatul Lucian Buzlea care la rândul său susține că este reprezentantul oficial al companiei englezești Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie unde a înregistrat drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui şi imaginii Părintelui Arsenie Boca la Oficiul European de Proprietate Intelectuală.

Cum, potrivit convenției între cei doi ”afaceriști”, drepturile de uzanță a licenței pe teritoriul României fiind doar pentru anul 2018, Gheorghe Emanuel Daniel, este hotărât să scoată cât mai mulți bani. Primul magazin de unde a cerut bani pentru comercializarea produselor cu marca ”Arsenie Boca”, a fost cel din Arad, dar este hotărât să meargă și la Mânăstirea Prislop, unde se află mormântul parintelui duhovnic și chiar la Patriarhie, la București.

Cine este ”ungurul” care deține licența ”Arsenie Boca”?

Numele său este Alexandru Andor, afacerist orădean în vârstă de 38 ani. Încă din 2016 a căutat specialişti în proprietate intelectuală care să îl ajute la înregistrarea mărcii comerciale Părintele Arsenie Boca, nu la OSIM, ci direct la Oficiul European.

Conjunctura i-a fost favorizată în primul rând de faptul că părintele Arsenie Boca nu a avut urmași care să revendice ceva de la acesta. Apoi, Biserica Ortodoxă Română, a tot invocat motivul că procesul de canonizare ca sfânt, deși sunt sute de mii de cereri venite în acest sens din partea oamenilor, ar dura foarte mulți ani datorită unor reguli pe care BOR-ul trebuie să le respecte. Oricum, indiferent de cutumele bisericești, creștinii ortodocși l-au denumit pe faimosul duhovnic ”Sfântul din Ardeal”, datorită minunilor pe care acesta le-a făcut atât în timpul vieții cât și după moartea sa.

Cum, nici BOR-ul nu avea cum să-i revendice numele, nimeni nu putea să pună piedici planului conturat de afaceristul orădean.

Așadar, Andor Sandor, cetăţean maghiar (are dublă cetățenie română și maghiară) cu noul domiciliu în localitatea Kecskemet din Ungaria, și reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, începând cu luna ianuarie 2017, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi le cere celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licenţe din partea acestei societăţi.

Mai mult, din toamna aceluiași an, marca “Boca părintele” a fost trecută prin aceeași filieră pe numele Dianei Talpoş.

Aceasta este ce-a de-a doua soție a lui Andor, o orădeancă născută la Satu Mare, în vîrstă de 28 ani, cu care s-a căsătorit în toamna anului trecut. De fapt, așa cum este trecut la Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală, marca “Boca părintele” este înregistrată pe numele Dianei Talpoş, iar “Arsenie”, precum şi imaginea grafică cu chipul părintelui, pe cel al lui Andor.

Având pârghiile legale pentru a stoarce de bani pe toți cei care comercializează obiecte cu conținut al mărcilor înregistrate, Andor și soția sa au înștiințat în primul rând chiar pe comercianții în cauză.

Vă aducem la cunoştinţă că beneficiarul amintit mai sus este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcilor înregistrate la nivel european Boca Părintele şi Arsenie şi asupra imaginii industriale a părintelui Arsenie Boca. Motiv pentru care vă solicităm, cu respect, să sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, având în vedere că aceste bunuri intră sub incidenţa şi protecţia oferită atât de legislaţia internă privind combaterea concurenţei neloiale şi a Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cât şi a Legislaţiei europeană”, se arată în documentele primite de comercianţi.
“Pentru a intra în legalitate aveţi posibilitatea să cumpăraţi o licenţă”, căci în caz contrar “vom formula în justiţie atât acţiuni civile, cât şi penale, pentru ocrotirea dreptului nostru legitim”, se mai arată în înștiințările date comercianților.

Mai mult decât atât, Alexandru Andor are în curs de înregistrare, la Oficiul European, şi o marcă de pâine care să conţină numele Sfântului, şi anume “Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie”, din care cei doi soţi să scoată bani, profitând de notorietatea personajului şi de încrederea oarbă a practicanţilor ortodocşi în orice are “harul” acestuia. Afaceriştii orădeni au şi făcut un website cu logoul noului produs.

Afacerist sau escroc?

Andor Sandor, se află în atenţia DIICOT Oradea de cinci ani, după ce procurorii au descoperit că încă din 2010 coordona împreună cu patronul unei firme de transport, Ovidiu Pop, o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, frauda estimată fiind de 34 milioane lei.

Potrivit anchetatorilor a reieşit că Andor a acţionat prin metoda suveică, realizând serii de cumpărări şi vânzări între mai multe firme, pentru a se pierde urmele celor care datorau plata TVA către stat. Pentru a încurca şi mai mult eventualele controale, actele societăţilor au fost distruse, iar firmele rebotezate şi cesionate altor persoane. Unele erau trecute pe numele unor străini, cetăţeni sârbi sau persoane cu handicap din Ungaria.

În afară de aceste infracțiuni, ANAF s-a constituit parte civilă pentru încă 8 milioane de lei, bani pe care Andor i-a delapidat din firme, “plimbându-i” prin conturi personale şi făcându-i apoi dispăruţi.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, dar Curtea de Apel Oradea l-a restituit anchetatorilor toamna trecută deoarece rechizitoriul întocmit de fostul şef al DIICOT, Mitică Miu, este neclar, faptele fiind descrise prea alambicat pentru ca judecătorii să înţeleagă încrengătura de combinaţii financiare.

De fapt, Alexandru Andor (Sandor) este implicat în tot soiul de afaceri dubioase. Cu prima soție a înființat firmele SC Atarix SRL (comerţ cu ridicata nespecializat) şi SC Wilex Curier SRL, cu sediul pe Ciheiului, Oradea, dar care au dat repede faliment. La puțin timp după eșecul suferit, Andor a mai înființat Aqua Clare SRL şi Arhinvest Concept SRL (consultanţă în arhitectură, urbanism şi amenajarea teritoriului).

Orădeanul a mai administrat şi Wile Expres SRL, înfiinţată în asociere cu Quelle Expres SRL, cu sediul pe Calea Borşului (curierat), în prezent radiată. În paralel, a înregistrat pe numele său şi Fundaţia Alexandru Andor, a cărei singură activitate publică a fost promovarea, pe Facebook, a monedei virtuale Bitcoin, sediul fiind pe Calea Clujului 176, în aceeaşi clădire unde “funcţiona” şi Aqua Clare, o casă închisă şi părăsită. Cea mai nouă firmă administrată de Andor este Gaut Market Place SRL (înfiinţată în 2014 la Satu Mare împreună cu un anume Szocs Tibor, mutată la Oradea, pe strada Roman Ciorogariu), cu activitate declarată “comerţul cu ridicata nespecializat”.

Momentan i s-a pus sechestru și pe mărcile protejate cu numele şi imaginea lui Arsenie Boca, cu care afaceristul încerca să-şi înmulţească banii.

Foto: Agnus dei.ro

Ce spune Biserica Ortodoxă Română?

“Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătură de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

De asemenea, Arhiepiscopia Bucureștilor afirmă că în urmă cu o lună de zile a trimis un comunicat oficial prin care lui Alexandru Andor i se cere să renunțe la folosirea mărcii înregistrate în străinătate.

Vasile Bănescu a mai subliniat că, “în măsura în care persoana vizată va continua să se folosească de acest nume prin marca menţionată, Patriarhia Română, prin Episcopia Devei şi Hunedoarei, sub jurisdicţia căreia funcţionează Mănăstirea Prislop, unde se află şi mormântul părintelui Arsenie Boca, va face toate demersurile necesare din punct de vedere legal pentru a aşeza lucrurile în firescul lor”.
Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *