Vești care tulbură situația în cazul pestei porcine. Capacități neștiute ale virusului

Europarlamentarul Daniel Buda a făcut declarații extrem de îngrijorătoare în privința porcilor bolnavi de pestă porcină africană, asomați și îngropați . Acesta susține că metoda îngropării porcilor nu este eficientă pentru distrugerea virusului, ci doar îl conservă. Ca variantă mai eficientă propune achiziționarea unor incineratoare mobile pe bani europeni.

“Am o solicitare publica adresata premierului Viorica Dancila si anume sa evalueze posibilitatea activarii mecanismului de protectie civila la nivel european pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane, pe care veterinarii o asemuiesc cu Ebola in zona umana, astfel incat prin resursele financiare ale UE sa se achizitioneze incineratoare mobile pentru arderea porcilor sarcrificati.

Atrag atentia asupra modului cum se gestioneaza pesta porcina africana, masurile actuale nu fac decat sa puna virusul in conservare prin ingroparea porcilor infestati in pamant. Virusul rezista mai multi ani si exista posibilitatea ca rozatoare, serpi sau apele pluviale sa scoata cadavrele porcilor”, a spus Buda duminica, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, un astfel de incinerator costa zeci de mii de euro, fiind nevoie de ele mai ales pentru comunele situate in zona de sud a Romaniei, aparatele putand fi folosite, ulterior, de comunitatile locale si pentru alte boli ale animalelor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *