Tupeu de oficial ungar: Ungaria se face de râs, jignind România, în cazul unor condamnați pentru acte de terorism

Fostul președinte al Curții Supreme din Ungaria, Lomnici Zoltan, și parlamentarul Fidesz, Bajkai Istvan, au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă ținute, joi, 11.10.2018, la Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, că se vor folosi de mijloace juridice și ale opiniei publice pentru a obține eliberarea din închisoare a condamnaților pentru acte de terorism, Beke Istvan și Szocs Zoltan.
Cei doi reprezentanți ungari, care i-au vizitat pe Beke și Szocs, la Penitenciarul Miercurea Ciuc, unde aceștia își ispășesc pedeapsa de cinci ani de închisoare, au făcut aceleași afirmații și în cadrul unei conferințe susținute în municipiul menționat. Lomnici Zoltan și Bajkai Istvan au lansat deci, în dublă conjunctură, atacuri la adresa independenței și bunului nume al Justiției românești, fapt care ar fi de așteptat să intre în atenția Consiliului Suprem al Magistraturii. Și mai grav este că declarațiile lor sunt făcute în susținerea unor persoane condamnate pentru acțiuni teroriste, promovarea în spațiul public a unor asemenea alegații fiind pedepsită de codul penal românesc! Iar prin acuzațiile lor, reprezentanții statului ungar nu fac altceva decât să incite la ură interetnică în România. Totodată, Ungaria susține o organizație care a militat, cât timp a existat în România, pentru ură, violență și xenofobie, după cum o indicau toate materialele, videoclipurile și imaginile pe care le difuza.
După ce au „rezolvat treburile” în relațiile cu Ucraina, ajungând la tensiuni fără precedent și extrem de convenabile intereselor ruse, reprezentanți ai statului ungar vin în România, pentru ca, din posturile oficiale și de pe teritoriul ungar al Consulatului Ungariei de la Cluj-Napoca, să lanseze un mesaj extrem de grav și de dăunător pentru relațiile din interiorul UE și NATO. După ce între zidurile Consulatului Ungariei din Beregovo (Ucraina), reprezentanți ai statului ungar au fost filmați acordând cetățenie străină unor ucraineni, deși Constituția Ucrainei interzice dubla cetățenie, și lansând instrucțiuni de eludare a legislației acestui stat, iată că și dintre zidurile Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca, oficiali ungari încearcă să lanseze afirmații inamicale și provocatoare față de români și România, și asta, în susținerea unor persoane condamnate definitiv pentru activități teroriste!

Membrii HVIM Transilvania militând pentru ținutul secuiesc și Novorossia

Mai mult penibili sau mai mult jignitori?
Ceea ce reușesc, însă, Lomnici Zoltan și deputatul Bajkai Istvan este să se umple de ridicol, atâta timp cât mesajul lor este unul atât de cunoscut și de „tocit” de diplomația ungară: toată lumea vrea doar să îi „intimideze” și să îi „timoreze” pe maghiari și mai ales pe cei din țările succesoare ale Ungariei Mari! A spus-o recent ministrul ungar de externe, Szijjarto Peter, după ce Ucraina a reacționat la încălcările ungare de Constituție, iar acum o spun cei doi vizitatori ungari, veniți la Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc, pentru a pune într-o situație delicată membrii minorității maghiare din România! Discursul decizionalilor ungari, care face eroi din doi extremiști maghiari recunoscuți, care militau fățiș, fără nici o urmă de tăgadă, pentru refacerea Ungariei Mari prin ruperea statului român, după ce aceștia au fost condamnați (abia în ultimă instanță) de justiția română, pentru fapte de terorism, frizează la fel de mult ridicolul și jignirea. Achiziționarea și deținerea, contrar prevederilor legii, de către Beke Istvan, a sute de petarde tip FP3, extrem de puternice și cu conținut mare de explozibil, sau atitudinea violentă a lui Szocs Zoltan, care amenința cu moartea, în public, jandarmi români în exercițiul funcțiunii, nu sunt menționate, ci trecute sub tăcere de cei doi oficiali ungari.

Foto: captură youtube.com

Ce urmăreau discursurile oficiale
Lomnici, aflat acum la conducerea ONG-ului ungar pentru apărarea drepturilor civile „Consiliul pentru Demnitatea Umană”, a declarat: cei doi bărbați din Secuime trebuie priviți ca niște deținuți politici, deoarece ei au fost condamnați, cu încălcarea procedurilor, în lipsă de dovezi, în așa fel încât apărătorii lor nu au avut șansa să se pregătească cu argumente pentru încadrarea juridică, ce a fost modificată chiar în ziua pronunțării sentinței. În opinia fostului judecător, sentința se dorește a fi un mesaj al puterii de stat românești pentru maghiarii din Transilvania, în anul Centenarului. Promovarea urii de către Ungaria este denotată și de ofensa adusă Centenarului Marii Uniri, sărbătoarea cea mai importantă a poporului român, din ultimii aproape 100 de ani!
Lomnici Zoltan a considerat important să exprime, la Cluj-Napoca, că națiunea maghiară este unitară. Dacă orice membru al comunității are de suferit, nici statul ungar, nici sfera civilă nu vor sta cu mâinile în sân. Citând din discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, de la Băile Tușnad, Lomnici Zoltan a reluat că și sfera civilă și cea politică au de lucru în acest caz.
Bajkai Istvan a declarat, la rândul său că a parcurs dosarul procesului, în baza căruia Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a pronunțat sentința și a concluzionat că acesta „abundă de greșeli”. Parlamentarul consideră grav cazul, deoarece rechizitoriul amintește de anii 1950, când atât în Ungaria, cât și în România dreptul era privit ca un instrument al luptei de clasă.
Politicianul jurist a catalogat drept inacceptabil (sic!) ca în Europa de astăzi, forțele politice românești să se opună strădaniilor de autonomie ale maghiarilor, prin instrumente mascate în roba justiției. Bajkai a spus că prin condamnarea celor doi s-ar fi dorit „intimidarea întregii comunități maghiare din Transilvania”. Oare ce treabă are acțiunea teroristă dejucată de autorități cu autonomia invocată de oficialul ungar ?!

Beke Istvan, Sebestyen-Teleki Istvan și Szocs Zoltan – Foto: maszol.ro

Oficialii ungari și Agenția ungară de Presă MTI dezinformează din nou
Lomnici Zoltan și Bajkai Istvan dezinformează atunci când afirmă că Beke Istvan și Szocs Zoltan au fost condamnați „cu încălcarea procedurilor, în lipsă de dovezi, în așa fel încât apărătorii lor nu au avut șansa să se pregătească cu argumente pentru încadrarea juridică, ce a fost modificată chiar în ziua pronunțării sentinței”. Faptul este tot atât de adevărat pe cât de adevărată este afirmația că Ungaria este un stat aflat în prima linie a luptei anti-corupție! Pe lângă dovezile examinate de judecători, în dosar au existat martori care au depus mărturie împotriva celor doi, dar și dovada că un instigator maghiar, venit din Elveția, Sebestyen Teleki Istvan, le-a vorbit extremiștilor maghiari despre sprijinul pe care l-ar putea primi de la unele entități din Rusia, dacă vor da dovadă că pot realiza acțiuni „serioase”, de terorism. De asemenea, încadrarea juridică a fost schimbată de mai multe ori pe parcursul procesului, iar apărătorii au avut timp să solicite tot ceea ce au crezut de cuviință de la completul de judecată. Ceea ce este, însă, adevărat și nu este spus este că, la ultimele înfățișări, condamnații și martorii lor s-au comportat uluitor și hilar, depunând mărturii atât de contradictorii încât și un copil s-ar fi umflat râs. În plus, martorii apărării au dovedit față de judecătorii români o aroganță soră cu dușmănia, care într-un stat civilizat le-ar fi adus cu siguranță o condamnare și amenzi usturătoare! Românul, însă, s-a dovedit, încă o dată, moale și iertător, deși a avut pâinea și cuțitul (de jude), în mână!
MTI dezinformează afirmând că: Pe baza unor înregistrări audio și a unor petarde găsite în locuința lui Beke Istvan, procurorii ar fi concluzionat că cei doi ar fi dorit să comită un atac cu bombă artizanală în piață centrală din Târgu Secuiesc, la PARADA MILITARĂ dedicată Zilei Naționale a României. Trecând peste dezinformările prin omisiune privind faptul că nu doar pe câteva „petarde” și pe unele înregistrări audio au fost întemeiate condamnările, trebuie să reamintim că de 1 Decembrie 2015, la Târgu Secuiesc nu ar fi avut loc o „paradă militară” și atât, ci piața centrală ar fi fost plină de familii cu copii, române și maghiare, venite să urmărească spectacolul. Beke Istvan și Szocs Zoltan nu merită să fie descriși, în culori false, ca niște „partizani” civili, în luptă cu militarii români, care mărșăluiau prin Târgu Secuiesc, ci au avut în plan să acționeze ca niște atentatori lași, care ar fi dorit să semene teroare printre militari, dar și în rândul femeilor, copiilor, bătrânilor și civililor și chiar ar fi putut să rănească sau să omoare pe unii dintre aceștia. Și atunci, cât tupeu trebuie oare să ai, ca să vii, ca membru al Parlamentului Ungariei, și să acuzi, în România, autoritățile că au judecat greșit acest caz, care ar fi unul etnic! Și asta cunoscând și încălcând cu bună știință legislația penală a acestei țări, prin promovarea exemplului unor persoane care au încercat să semene frică și teroare!

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *