Temutul fost director al pușcăriei comuniste de la Râmnicu-Sărat a murit în condiții neelucidate

Foto: reteauamemoriei.ro

Foto: reteauamemoriei.ro

În data de 5 noiembrie 2018, temutul ultim director al Penitenciarului Râmnicu-Sărat, din județul Buzău, Alexandru Vișinescu, a decedat, tot într-o închisoare, anume în Spitalul Penitenciar Rahova. Acesta ispășea o condamnare de 20 de ani de privare de libertate, pentru crime împotriva umanității, pronunțată în anul 2016. Comunicatul care anunța moartea lui Alexandru Vișinescu afirma că acesta era tratat pentru răni căpătate după o cădere cauzată de o stare de rău, însă din unele informații apărute în presă reiese că ar fi fost vorba de fapt de cu totul altceva, și anume de răni căpătate.

Alexandru Vişinescu a fost primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu mai mult de 50 de ani în urmă.

Foto: inliniedreapta.ro Ion Mihalache, om politic și patriot luptător pentru făurirea României Centenare

În această închisoare, în martie 1963, și-a aflat un tulburat și prematur sfârșit membrul de vârf al Partidului Național Țărănist, Ion Mihalache. Pe lângă vitejia pe care a dovedit-o în luptele de apărare a patriei, din Primul Război Mondial, învățătorul și patriotul român Ion Mihalache s-a remarcat prin eforturile de organizare și pentru că a militat pentru izbânda referendumului prin care populația din Basarabia a hotărât, în 1918, revenirea în trupul Patriei-mamă, România. Ion Mihalache este una dintre figurile luminoase ale neamului românesc, care ar merita o mai deasă amintire în Anul Centenarului Marii Uniri.

Procurorii au menționat în rechizitoriul întocmit faptul că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Mircea Vulcănescu, fruntașul român mort în Penitenciarul Aiud, în anul 1952, a avut puterea să lase, ca o supremă lecție, îndemnul: „- Să nu ne răzbunați (dar nici uitați)!”. Spiritul creștin al poporului român și al multor victime ale sistemului torționar comunist ar face să fie auzite cuvintele: Dumnezeu să-l ierte. Dacă a vrut să fie iertat..

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *