Schimbare de situaţie în SCANDALUL Ghiţă-Kovesi. Nicolae Popa este audiat de Parchetul General. Cine a plătit avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa în ţară

Dezvăluirile în dosarul FNI se ţin lanţ. Fostul partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, Nicolae Popa a fost adus din Indonezia unde se refugiase, în România. Un alt fugar, Sebastian Ghiţă, care în prezent se află în Serbia, afirmă că a făcut plângere penală împotriva fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ea a fost reclamată de Sebastian Ghiţă la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, recent înființată prin OUG.

Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa, fostul partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, de numele căruia se leagă scandalul falimentării FNI.

În urma unei investigații a Parchetului General a reieșit că de extrădarea lui Nicolae Popa s-a ocupat Ministerul de Interne, nu DNA.

Ce a declarat Sebastian Ghiță:

„Toţi ne miram cum toate aceste dosare ajungeau la Onea şi la Negulescu. A venit momentul ca procurorii de la Parchetul General să ancheteze şi activitatea acestei doamne, şi activitatea acestei doamne în dirijarea, în coordonarea celor doi astăzi urmăriţi penal.”

Poliţia Română precizează că procedura de achiziţie a serviciilor de transport aerian pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost derulată de Ministerul Afacerilor Interne, iar negocierile s-au purtat cu trei operatori, câştigătoare fiind desemnată S.C. Ion Ţiriac Air S.R.L. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar operatorul economic a emis factura fiscală, aceasta fiind achitată de IGPR prin ordin de plată, mai precizează Poliţia Română.

Preluarea persoanei extrădate se realizează în baza unei decizii definitive a autorităţii judiciare competente din statul solicitat, decizie care se comunică Ministerului Justiţiei din România. Termenele de preluare sunt stabilite de comun acord cu autorităţile statului solicitat, preluarea efectivă având loc după ce sunt îndeplinite toate condiţiile logistice, acestea variind în funcţie de mai mulţi factori (ex: destinaţia), arată Poliţia Română într-un comunicat.

Conform sursei citate, operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21 aprilie 2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29 aprilie 2011.

“Având în vedere faptul că legislaţia în vigoare la data respectivă stabilea în sarcina instituţiei obligativitatea de a face public anunţul de atribuire în termen de 45 de zile, la data de 26.05.2011, anunţul de atribuire nr. 107.978/26.05.2011, aferent achiziţiei în cauză, a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. De asemenea, precizăm că toate documentele mai sus menţionate au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar informaţii pe acest subiect au mai fost comunicate public, la data de 9 ianuarie 2017, prin remiterea unui comunicat de presă de către instituţia noastră”, arată Poliţia.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a declarat că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fosta şefă a DNA a fost reclamată de Ghiţă la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor. Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

“După ce am prezentat statului român toate elementele privin activitatea infraţională a acestui grup Onea – Kovesi am văzut că nimic nu s-a întâmplat şi că tot ce face acest grup  dosare fabricate este ascuns, pitit. Ce m-a făcut să fac această plângere este că această secţie de urmărire a magistraţilor permite cetăţenilor să prezinte probe”, a declarat Sebastian Ghiţă

Fostul deputat a făcut denunţul împotriva Laurei Kovesi la începutul săptămânii, iar deja se fac audieri în acest caz.

La începutul lui 2017 Sebastian Ghiţă susţinea că o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, din Jakarta, la cererea lui Kovesi şi a statului.

“La cererea lui Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa din Indonezia. Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi care a furat sute de mii de oameni. O întreb pe doamna Kovesi: ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa sau sunt doar eu? Am acţionat eu în numele statului român?”, a spus atunci Sebastian Ghiţă.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.

Popa a fost arestat în 2 decembrie 2009 de către autorităţile indoneziene şi a fost adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011, presa relatând la acea vreme că a fost adus în România cu “o cursă privată”.

Nicolae Popa a fost eliberat la sfârşitul lui august 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *