O politiciană maghiară, care nu vrea să treacă neobservată, realizează lucruri care uimesc, de Centenar!

Deși etnic maghiar, din Oradea,  Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a reușit să se comporte normal și profesionist, ca un adevărat demnitar al unei țări europene, spre deosebire de unii lideri maghiari din politica românească, care au umplut spațiul public cu invective la adresa românilor, pe seama celebrării Centenarului.

Sub coordonarea sa directă a fost iniţiată şi organizată Campania Naţională „Centenar prin înfrățiri”, o campanie de înfrățire a județelor din România şi sectoarelor Municipiului București cu unități administrativ-teritoriale similare, din statele unde există comunități de români.

Obiectivul acestui proiect îl reprezintă derularea de proiecte și activități centrate pe promovarea identității românești pe linie educațională, culturală, sportivă, dar și pe alte direcții precum: dezvoltare economică, servicii sociale, lucrări și servicii publice, siguranță publică, urbanism și amenajarea teritoriului, protecția mediului înconjurător, formarea profesională, prevenirea delincvenței, utilizarea noilor tehnologii sau promovarea de activități agricole, industriale și comerciale sau politici adoptate față de generațiile tinere.

De asemenea, în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, MRP a realizat mai multe evenimente care să promoveze cultura națională și tradițiile româneşti. Au fost efectuate vizite în zone locuite de români, promovându-se interesele acestora, precum clarificarea situației comunităților în zone în care românii nu aveau un viitor în totalitate clar, cum ar fi Marea Britanie.

Și în cadrul acestor activități, Lilla Boglarka Debelka, deși numită în funcția de secretar de stat doar la 7 Martie 2018, și-a luat atribuțiile în serios și a avut un rol important în organizare.

Prin astfel de inițiative, MRP își propune susținerea dezvoltării de rețele asociative între unități administrativ-teritoriale din România și din diaspora.

Chiar dacă pentru unii lideri politici, etnia maghiară ar fi considerată „incompatibilă” cu susținerea unor astfel de interese românești, orădeanca Lilla Boglarka Debelka şi-a mărturisit interesul de a demonstra că ministerul din care face parte este veriga de legătură permanentă între românii din diaspora şi ţară.

„Sunt interesată de consolidarea valorilor culturale românești, prin protejarea monumentelor istorice și de cult din afara țării, cât și de sprijinirea organizațiilor și asociațiilor culturale reprezentative ale românilor de pretutindeni. Mă interesează sincer soarta românilor din diaspora și voi lupta pentru a le demonstra că, deși sunt departe de țară, țara nu este îndepărtată de ei”, a afirmat Lilla Boglarka Debelka.

Activitatea Lillei Boglarka Debelka nu s-a limitat doar la Europa, ci s-a dovedit interesată şi de românii aflaţi în Statele Unite ale Americii, unde aceștia formează comunităţi importante.

La invitația asociației „Centrul Comunității Române”, în cadrul proiectului Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, demnitarul a participat la Festivalul românesc, care s-a desfășurat în Royer Park, Sacramento, SUA .

„În anul Centenar, mai mult decât oricând, românii au nevoie să își păstreze sufletul românesc intact, felul de a fi și tradițiile neamului lor, să prețuiască obiceiurile noastre și întreaga noastră cultură, de care trebuie să rămânem mândri”, a declarat Lilla Boglarka Debelka cu această ocazie.

Ulterior, secretarul de stat s-a întâlnit cu reprezentanți ai clerului, subliniind faptul că „rădăcinile noastre sunt puternice și valorile în care credem ne apropie mereu unii de alții în dorința de a fi mai buni și de a face bine”.

Activitatea și implicarea demnitarului român au fost recunoscute prin oferirea unei distincții din partea primarului din Anaheim din Sacramento, Tom Tait, prin reprezentantul Primăriei, consilierul James Vanderbilt.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *