Taxa pe LĂCOMIE a fost adoptată. Măsura lui Teodorovici, o nouă povară pentru români

Foto: g4media.ro

Foto: g4media.ro

Anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, încurcă şi mai mult hăţişul impozitelor pe care romînii trebuie să le dea statului. Analiştii financiari cred că măsura pusă pe activele bancare va fi suportată, în cele din urmă tot de populație. Ei anu numit legea anunţată de Teodorovici, „taxa pe lăcomie”

“Vor avea de pierdut de fapt consumatorii. Un credit este format din acest indice, plus o marjă. Vor creşte marjele pentru a-şi asigura aceste costuri mai mari. Deci până la urmă se va răsfrânge tot asumra consumatorilor” – Irina Chițu, analist financiar.

“Cine are de pierdut, cred că vor fi efecte care se vor propaga pe lanţ. În primul rând băncile pentru că automat ducând costul de finanţare mai jos, sub inflaţie se va traduce în pierderi. Mai departe, statul român care va pierde din impozitul aplicat asupra profitului băncilor.  Şi populaţia pentru că evident băncile vor trebui să compenseze acest şoc prin altă parte, respectiv cred că vor creşte marjele de finanţare peste ROBOR” – președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România.

Deciziile anunțate de ministrul Finanțelor vin la doar două zile după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut clar guvernului să facă ordine în mai multe domenii, acolo unde consideră el că agenții economici nu se comportă corect.

La începutul anului, la învestirea în funcție, premierul Dăncilă promitea un mandat fără taxe suplimentare.

Opoziția atrage atenția de câteva zile că taxele suplimnetare sunt un semn că guvernul are nevoie disperată de bani.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *