Permisul de conducere este din acest an la mâna medicilor. Lista cu afecţiunile care te pot lăsa fără carnetul de conducere auto

Medicii vor fi cei care vor hotărî dacă mai ai voie să şofezi sau nu. Potrivit noului Cod Penal, medicii pot fi aspru sancţionaţi dacă nu vor respecta noile prevederi.

 Astfel, nu vor mai putea şofa persoanele care suferă de boli cardiovasculare grave sau de diabet, pe cei cu boli neurologice, inclusiv cu apnee în somn, pe cei cu afecţiuni oculare, renale, ortopedice, psihice.

Legea a întrat în vigoare pe data de 27 decembrie 2018 şi prevede ca acei şoferi care suferă de bolile enumerate mai sus să se prezinte la unităţile autorizate în care specialiştii decid dacă sunt apţi sau nu pentru şofat, potrivit b1.ro

În plus, primul doctor care dă biletul de trimitere este obligat să informeze poliţia, dacă nu primeşte şi rezultatul, potrivit legii.

Odată declarată inaptă medical, respectiva persoană nu va mai putea conduce începând cu dată în care i-a fost comunicat acest lucru de către Poliţia Rutieră.

În termen de maximum trei zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul Poliţiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor.

De asemenea, Codul Rutier prevede şi sancţiuni pentru medicii sau unităţile medicale care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale. Astfel, medicii pot fi sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte, iar unităţile medicale cu amendă între 21 şi 100 de puncte.

Lucian Ionescu

1 thought on “Permisul de conducere este din acest an la mâna medicilor. Lista cu afecţiunile care te pot lăsa fără carnetul de conducere auto

  1. Dacă la una din probele de pe certificatul medical pentru carnetul de conducere s-a făcut mențiunea: „Revenire 1 an” se reface integral certificatul medical sau numai proba cu pricina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *